Jackson vyzařoval zvláštní auru. Jako mimozemšťan, říká publicista. Teď by mu bylo 60

29. srpen 2018

Zpěvák, který se do historie zapsal nejen jako výborný hudebník a tanečník, ale také jako kontroverzní postava, spojená s několika obviněními z údajného sexuálního zneužívání dětí, zemřel před devíti lety na předávkování sedativy.

Michael Jackson si své příznivce získal samozřejmě hlavně samotnou hudbou. Kromě talentu pro melodie bylo ale podle publicisty Karla Veselého významnou zpěvákovou devizou, jak dobře uměl svou tvorbu prodat.

Já jsem vždycky miloval kompletní Thriller, ale moje nejoblíbenější bude asi Man in the Mirror. To je písnička, která hezky ukazuje Jacksonův boj s vlastní identitou. S tím, kdo je a kdo chce být.
Karel Veselý

„Vyzařoval takovou zvláštní auru – trošku jako mimozemšťan, trošku nadčlověk a zároveň někdo, kdo mluví za menšiny nebo utlačované lidi. Ten pop u něho byl něco víc než že zpíval a tancoval. Byla to v podstatě náboženská ikona,“ vysvětluje.

Kult osobnosti a videoklipy

Veselý také připomíná tehdejší nástup MTV, kde najednou hudba nebyla pouhá písnička v rádiu, ale že k ní patří i jakýsi kult osobnosti a prezentace v klipech. A s tím uměl Jackson dobře pracovat. „Dokázal svou hudbu skrz vizualitu posunou někam dál,“ dodává.

Hudební ikona 80. let je ale také spojována s obviněními ze sexuálního zneužívání dětí. Tyto kauzy – byť k odsouzení zpěváka nikdy nedošlo – asi trochu poškodily závěrečnou část jeho kariéry.

„Byl symbolem velkého popu 80. let. Na veřejném mínění se to podepsalo... ať už jsou obvinění pravdivá nebo ne. Dnes už mám takový pocit, že je zbaven těch kontextuálních dobových věcí. Zase může zářit jeho hudba samotná.“

Podmínky pro zrození podobné ikony jako byl on, jsou už ale minulostí. Hudební scéna se totiž díky internetu velice rozšířila. „Hudební průmysl tehdy vlastně ovládal všechny dostupné kanály a lidé měli možnost mít jen pár muzikantů, které poslouchali a kteří zároveň ovládali média, velké nahrávací firmy... Takže těch hvězd bylo jen pár, a proto byly tak velké.“

autoři: Václav Jabůrek , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.