Jack London: Martin Eden aneb Námořníkův osud. Autobiografický příběh o lásce bez pohádkového konce

29. říjen 2022

Mladý námořník Martin Eden se zamiluje do Rut, dívky z vyšších společenských kruhů. Aby se o ni mohl ucházet, rozhodne se doplnit si vzdělání a stát se spisovatelem. Cesta to samozřejmě nebude lehká. Skutečný život má s naivními mladickými představami a touhami často jen málo společného. Téměř tři roky bude trvat, než Martin zažije první literární úspěch. Vydrží jeho milovaná Rut čekat, nebo se bude bát svých rodičů, kteří s mladistvou láskou nesouhlasí?

Osoby a obsazení: Lukáš Hlavica (Martin Eden, námořník), Aleš Procházka (hvězdný prach), Martina Hudečková (Rut Morseová), Kryštof Hádek (Artur Morse, její bratr), Antonín Molčík (Morse, její otec), Vlasta Peterková (Morseová, matka Rut), Bořivoj Navrátil (Brissden, prokletý básník), Václav Mareš (Buttler, společník pana Morseho a rodinný přítel), Simona Postlerová (Gertruda, Martinova sestra), Otto Rošetzký (Higginbot, její muž), Valérie Zawadská (María Sylva, Martinova bytná), Jiří Hromada (Ford, šéfredaktor Transkontinentu), Jaroslav Plesl (kolportér novin), Jan Hanžlík (zastavárník), Jaroslav Horák (nakladatel Winston), Filip Dyda (nájemník), Filip Čáp (stevard) a Hana Kofránková (ohlášení)
Napsal: Jiří Hapala na motivy Jacka Londona
Dramaturgie: Ivan Hubač
Překlad: Eva Manerová
Zvuk: Radek Veselý
Zvuková spolupráce: Jana Fišerová
Hudba: Petr Mandel
Režie: Vladimír Gromov
Natočeno: v roce 2004

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.