Jablkoň - Cestující v noci

17. srpen 2022

V roce 2005 nahrála album Cestující v noci skupina Jablkoň, už léta svérázný úkaz na české hudební scéně. Soubor, jenž umí od téměř barbarských tónů obratem přeladit ke klasice – a nebo zahrát zdánlivě jednoduché (ale neobyčejné) písničky. A to je právě případ téhle desky.

S určitým zklidněním a zprůzračněním přišla Jablkoň (neb je rodu ženského) už v roce 1997, kdy vydala album výmluvně nadepsané titulem Písničky. A navázala o dva roky později s podobně pojatou (možná ještě folkovější) Bláznivou.

Ukázalo se totiž, že vedle chvályhodného sklonu ke zkoumání neprošlapaných hudebních cest má kapelník Michal Němec a jeho spoluhráči také velký a do té doby zanedbávaný talent k nalezení silných melodií a textů, schopných zasáhnout i pobavit.

Dokáže to i Cestující v noci, ovšem ten je přes čistě písňový ráz, na rozdíl od zmíněných předcházejících desek, přece jen výrazně pestřejší. Napomohla k tomu jednak široká paleta přizvaných hostů, zároveň pak i střídání žánrů, tempa a v neposlední řadě samotného vyznění jednotlivých písní.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.