Jablka nenechávejte na stromech přezrát. Důležité je i jejich správné uskladnění
Podzim je požehnaná doba sklizně, ale taky doba správného uskladňování ovoce i zeleniny, aby celá ta pěstitelská námaha nepřišla vniveč. Něco se naloží, něco usuší, něco zamrazí – ale největší část úrody potřebujeme kvalitně uskladnit.
Nejpozději v říjnu se sklízejí i velmi pozdní odrůdy jablek. Nenechávejte je přezrát, velmi se tím krátí doba skladovatelnosti a jablka pak rychle moučnatí a ztrácejí kvalitu. Zralost ideálně ověříme mírným odkroucením plodu od plodonoše, jablko by mělo jít tak trochu samo naproti. Nespoléhejte jen na vybarvení, každá odrůda to má trochu jinak a jsou jablka, která mají geneticky dáno, že zůstávají zelená.
A dobrým rádcem není ani chuť, protože pozdní odrůdy v době sklizně nemusejí mít chuť úplně okouzlující. Počkejte si na jejich konzumní zralost, což může být třeba až po vánocích. Zkrátka vyplatí se nejdřív si něco o daných odrůdách nastudovat.
Aby jablka konzumně dozrála, potřebují být taky dobře uskladněna – teplota by měla být nad bodem mrazu, asi 2 až 6 stupňů Celsia a vzdušná vlhkost relativně vysoká.
Ovoce a zeleninu neskladujte společně
Co se obecně nedoporučuje, to je skladování jablek a zeleniny, zejména brambor, ve společném prostoru. Jablka získají nepříjemnou příchuť a hrozí taky šíření skládkových chorob. Stejně tak cibuli a česnek bychom měli skladovat odděleně, ideálně ve svazku a zavěšené v suchu a tmě.
A zlaté pravidlo pro zeleninu – nikdy ji před skladováním nemyjte, může se tak výrazně poškodit a to je vstupní brána například pro hnilobu. Myjte ji až před konzumací nebo dalším použitím v kuchyni.
Poslední rada – kvalitu uskladněného ovoce i zeleniny kontrolujte a kusy, které jeví nějaké poškození, ihned odstraňte.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.