Já chci mít před rozhovorem čistý štít, hosty si sám nezvu, říká Jan Kraus

30. březen 2021

„Já si hosty nezvu a myslím, že je to jeden ze standardů, které je třeba dodržovat,“ uvažuje v Blízkých setkáních na Dvojce moderátor a herec. 

„To zvaní vytváří sociální vazbu. Buď někoho přemlouváte, jako vy mě, a dostanete se tak do podřízeného stavu vděku, že jsem přišel. A to nechci. Nebo naopak, někoho přemluvíte, on přijde, dáte mu první otázku a on si řekne: Blbečku, týden jsi mě přemlouval a pak začneš takhle? Čili já chci mít před rozhovorem čistý štít v tom, že jsme na tom oba stejně,“ vysvětluje Tereze Kostkové.

„Vrchol je zvát si sám politické hosty, což je v Česku dost oblíbené. To už vůbec nepřichází v úvahu,“ ujišťuje Jan Kraus.

Moderátor? To je málo

„Říct talk show je stejné, jako říct televize. To znamená, že někdo s někým mluví a to je málo. U nás je to zdevastované už tím, že všem se říká moderátor. V řadě jiných zemí už si na to výrazy našli. Třeba Slováci používají hostitel.“

A co rozhlas a stanice Dvojka? „To je rádio, které má svůj charakter a publikum. Ale abych řekl pravdu, já rádio skoro neposlouchám. Jinak si pouštím hudbu bez rádia. Pokud si ji pouštím, protože mám rád ticho,“ svěřuje se Jan Kraus.

V kolika letech si poprvé zahrál? Kterou hudbu má rád? Jaké představy mají lidé o politicích?

autoři: Tereza Kostková , eh

Související