Izraelci dnes vybírají nové vedení země

10. únor 2009
Zblízka

V některých částech světa se to děje a stalo se to například v Izraeli. Finanční skandály přinutily izraelského premiéra Ehuda Olmerta k demisi. /Nesrozumitelné/ vlády zase vyvolal nutnost vypsat předčasné parlamentní volby. Nové vedení židovského státu vybírají Izraelci právě dnes. Třetina z nich žije v chudobě a sociální otázky patří k zemi k nejvíce přetřásaným tématům. Jak ale z blízka zjistil zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček, voliči se dnes přesto rozhodují podle něčeho jiného.

Břetislav TUREČEK:
Vybrat, s kým se vydám do ulic na předvolební kampaň, nebylo jednoduché, do boje se přihlásilo třicet čtyři uskupení. Asi nejpestřejší palety argumentů jsem nakonec zaznamenal na tomhle mítinku Strany práce. Straně vedené ministrem obrany Ehudem Barackem průzkumy připisují třetí nebo čtvrtou příčku. Proč by jí měli Izraelci dávat hlasy, se ptám dlouholeté levicové poslankyně Kolett Avitalové.

Kolett AVITALOVÁ, levicová poslankyně:
Strana práce usiluje o zajištění bezpečnosti státu. A zároveň se snaží dosáhnout míru s Palestinci. Kromě toho, jako sociální demokraté, nevnímáme pouze bezpečnostní otázky, ale také ekonomické a sociální potřeby Izraelců. Máme tradici udržovat tyto dvě věci v rovnováze.

Břetislav TUREČEK:
Asi není náhodou, že s tímto přístupem nemá Strana práce na vítězství šanci. Politolog Hebrejské univerzity Gideon Rahat totiž vysvětluje:

Gideon RAHAT, politolog Hebrejské univerzity:
Izrael je hlavním tématem, které určuje výsledek voleb bezpečnost státu. Tedy mírový proces, vztahy s Palestinci a s arabskými státy. V některých volbách jde i o sociální otázky a hospodářství. Nedávná operace v Gaze ale tohle odsunula do pozadí.

Břetislav TUREČEK:
Aktivisté Strany práce se také dostávají do slovních potyček s lidmi, pro které jsou ekonomické otázky nebo smiřování s Palestinci druhořadou věcí. Tak jako pro třicetiletého herce Davida.

David, herec:
Každý Žid na světě a zejména v Izraeli se narodil v ohrožení života jakoby měl pistoli u hlavy. Nejdřív nás chtěl vyhubit Hitler, teď zase Írán a Palestinci. Většina lidí si to ale nepřipouští a hlavu do písku strkají i tyhle velké strany. Budu proto volit lidi, kteří se k těmto hrozbám stavějí čelem Národní jednotu.

Břetislav TUREČEK:
Tito židovští radikálové stále věří ve velký Izrael. A za jeho součást považují i třeba palestinská území. A co by udělali s tamními arabskými obyvateli?

osoba:
Dobyli jsme v to obranných válkách a je to odvěká židovská vlast. O to není sporu. Problém je, že je tam fůra cizinců, pro které je potřeba najít nějaké jiné místo, třeba Jordánsko.

Břetislav TUREČEK:
Zatímco Národní jednota posbírá jen pár mandátů, za štiku voleb je považován Avigdor Lieberman se svou stranou Jisrael Bejtejnu. A ten čeří vodu rovněž ostrými protiarabskými výpady. Politolog Rahat říká:

Gideon RAHAT, politolog Hebrejské univerzity:
Jako Žid nemám rád pravicové extremisty, i když se tváří, že jsou na mé straně, je to nebezpečné, ale tady zároveň pochopitelné. Jsme v konfliktu s Palestinci. Izraelci mají strach. Mimochodem, v Evropě lidé také volí extrémní pravici, a to nejsou pod žádnou teroristickou hrozbou.

Břetislav TUREČEK:
Někdo říká, že je to mentalitou Izraelců, někdo to připisuje nepřátelskému okolí židovského státu. Voliči každopádně opět vyberou toho, kdo umí nejlépe válčit, anebo o obraně země alespoň dobře mluvit. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio