Izrael bojuje s prasečí chřipkou, mluví se i o zákazu nebezpečného židovského rituálu

13. srpen 2009

Izrael hlásí další dvě oběti prasečí chřipky. Celkově se tak počet mrtvých dostal na sedm. Ministerstvo zdravotnictví varuje, že pandemie se šíří šokujícím tempem. Nakažených prý přibývá čtyřikrát rychleji než před dvěma týdny.

V některých regionech se onemocnění šíří dokonce osmkrát rychleji. Objevují se proto úvahy, že by lidé měli změnit některé zvyky, zejména přestat s líbáním takzvané mezuzy, což je rozšířený náboženský rituál.

Mezuza je malá schránka s náboženským textem, kterou si židé upevňují do dveří soukromých domů i veřejných institucí. Někdo ji při vstupu ignoruje, věřící se jí ale dotýkají konečky prstů a ty si poté políbí. Právě to může podle lékařů výrazně přispívat k šíření pandemie. Studie ukázaly, že mezuzy bývají plné nebezpečných nákaz.

Problémem už se zabývá i židovský náboženský tisk. Vrchní rabín Šlomo Amar prohlásil, že dokud líbání mezuzy nezakážou úřady, je předčasné mluvit o náboženském zákazu. Sedm dotázaných lékařů potvrdilo, že mezuzy mohou prasečí chřipku přenášet. Jeden výslovně řekl, že by lidé neměli rituál provádět. Šest ostatních se tak ostře odmítlo vyjádřit, protože prý nechtějí mít problémy s rabíny.

Spustit audio