Ivo Kropáček: Spalovna v Mělníku je velmi předimenzovaná

11. leden 2016

V Mělníku by měla do roku 2024 vyrůst největší spalovna v České republice. Výše investice je odhadovaná na jednu až dvě miliardy korun. Do dnešního dne mohou lidé vznik spalovny a celý plán odpadového hospodářství Středočeského kraje připomínkovat.

Odpadový expert Hnutí DUHA Ivo Kropáček považuje plán mělnické spalovny za velmi předimenzovaný. „Středočeský kraj plánuje snížit recyklaci odpadu ze 41 % na 38 %. To je zarážející, protože Evropská komise před měsícem navrhla, aby všechny země EU zvýšily míru recyklace na 60% do roku 2025,“ podivuje se Kropáček.

V EU podle Kropáčka platí závazná hierarchie v nakládání s odpadem. Na prvním místě je předcházení vzniku odpadu, na druhém místě opakované použití odpadu a na třetím recyklace. Pouze odpad, který se nedá recyklovat, by se měl spalovat. „V tomto ohledu je plán odpadového hospodářství Středočeského kraje chybný,“ je přesvědčen Kropáček.

Středočeský hejtman Miloš Petera nesouhlasí s názorem, že Středočeský kraj stavbou spalovny bude podporovat spalování odpadu na úkor recyklace. „Určitě se neobávám, že by se kvůli mělnické spalovně méně recyklovalo. Třídění ve Středočeském kraji naopak neustále stoupá,“ říká Petera.

Miloš Petera

Třídění odpadů chce Petera podporovat ekonomickou motivací obyvatel, benefity za třídění odpadu a správným nastavením poplatků za odpad.

S tím souhlasí i Kropáček. „Na Mikulovsku podporují třídění odpadu tak, že podle množství vytříděného odpadu dostávají lidé slevu za odvoz odpadu. A díky tomu mají na Mikulovsku 50% míru recyklace a lidé i obce platí nejmenší poplatky za odpad,“ uzavírá Kropáček.

Spustit audio