Ivan Vyskočil: Dělám to, co mě baví, a to je nesmírné štěstí

4. květen 2020

Do studia Českého rozhlasu dorazil Ivan Vyskočil jako vždy v dobré náladě. „V šatně si ze mě dělají srandu, že vstupné je za polovinu, protože já zpívám,“ prozradil Xaverovi muzikálový a seriálový herec. Jako jeden ze zakladatelů prozradil Xaverovi důvody vzniku Herecké asociace i odkryl něco málo ze svého soukromého života.

Otec Herecké asociace

Ivan Vyskočil stál u toho, když se zakládala Herecká asociace, nezávislá profesní a odborová organizace výkonných umělců. „Chtěli jsme například vydupat tantiémy za opakování filmů. Naším cílem bylo ale především vytvořit určitou hereckou jednotu, což se bohužel nepodařilo,“ říká herec.

Z iniciativy Herecké asociace vzniklo také každoroční udílení prestižní divadelní ceny Thálie. „V té době se najednou zrušil titul národní umělec, ale my jako herci jsme se stále chtěli navzájem ocenit za vynikající výkon,“ vysvětlil důvod vzniku ceny Luboši Xaverovi Veselému.

Sám Ivan Vyskočil byl v roce 2018 oceněn státním vyznamenáním. Jak ale herec se smíchem přiznává, samotné ocenění nemá v herecké branži žádné výhody. Medaili Za Zásluhy si ale občas na klopu saka připne. „Dokonce se k vyznamenání ani nepřikládá žádná obálka, jak si mnoho lidí myslí,“ směje se herec.

Sedm desítek filmů

Na svém kontě má Ivan Vyskočil více než sedmdesát filmů, v jejich převážné části se navíc objevil v hlavní roli. Momentálně herec natáčí seriál Ulice, uvidíme ho ale také v muzikálech Tři mušketýři a Angelika. „Muzikál je pro mě nové prostředí, které je mi hodně příjemné. V pánské šatně je vždy nesmírná sranda a herci se navzájem špičkují. Navíc dělám povolání, které mě baví, a to je v životě nesmírné štěstí,“ prozradil ve vysílání Českého rozhlasu.

Před kamerou se pohybuje více než půl století, dokáže tak velmi dobře posoudit, jak se práce herce za tu dobu změnila. „Myslím, že všichni herci odvádějí práci, jak nejlépe umí, ale dneska se natáčí úplně jinak, než když jsem já začínal. Dnes se natočí i deset obrazů za den, dříve to bylo třeba jen pár záběrů,“ říká herec.

Zajímavý je nejenom profesní život Ivana Vyskočila, ale také ten soukromý. „Ženy jsou nevyzpytatelné, a to je na nich to krásné,“ říká o svém milostném životě čtyřikrát rozvedený herec. Jaká žena byla v životě Ivana Vyskočila nejvýraznější a jaký domácí mazlíček čeká na herce doma, zjistíte při poslechu záznamu celého pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.