Ivan Kraus: Mladí lidé by měli sbírat zkušenosti v zahraničí

1. leden 2016

Dlouhá léta strávil v exilu a život ve Francii a ve Spojených státech ho velmi ovlivnil. Nebo jak sám říká, našel se tam a začal být zodpovědný sám za sebe.

„U nás totiž panovala jistá omezení, která v mladém člověku vytvářejí alibi. Může si říci jó kdyby nebyla cenzura, jak já bych to tady rozbušil svým rozumem a myšlenkami. A pak to někteří zkusili a nerozbušili,“ říká spisovatel Ivan Kraus.

„Mládí je od toho, aby člověk mohl vyrazit do světa, jet na stáže, vidět tuhle zemi zvenčí. Teprve tam přijde na to, co mu tam chybí a doma má a naopak,“ doporučuje dnešní mladé generaci.

Pobyt v cizí zemi má ještě jeden velký klad – zbavuje nás předsudků. „Ty neodbouráme jen ze zpráv v médiích, ale ani jako turista. To můžeme jen při delším pobytu. Proč navíc nezkusit něco, co člověku dá nové zkušenosti?“

Ohlížet se je důležité

Zapomínat bychom ale neměli ani na historické zkušenosti. „Nerad se ohlížím za každým detailem. Z hlavy mi ale nikdy nevymizí válka, nacistická okupace, 68 rok. To jsou myslím věci, na které se máme ohlížet. Dozvídat se o nich více,“ říká Kraus.

Čtěte také

„Mám někdy pocit, že si musím historii osvěžovat. Mám například zápisník svého dědečka a tam vidíte strašně práce na tom, aby se žilo a rodina fungovala. To by se také nemělo zapomínat,“ připomíná.

Logo

Žijeme si až příliš dobře?

V této souvislosti Ivan Kraus připomíná slova bývalého německého kancléře Helmuta Schmidta: Obávám se, že se nám vede příliš dobře.

„Já tuto obavu nemám. Tedy do chvíle než se dočtu o nezaměstnané ženě, která během pěti let už šestkrát odmítla práci. To mě zneklidňuje. A tohle možná myslel i pan kancléř a velký politik Helmut Schmidt.“

Dobrou práci ale naopak dokáže ocenit. „Komu z nás se poštěstí dělat práci, která nás baví. Já znám pekaře, kterého baví vstávat ve 4 ráno a péct bagety. A ještě v půl deváté se na mě zvládá usmívat, tak si říkám ty jseš výbornej.“

Jak hodnotí minulý rok? Co nám dnes říkají velká jména naší historie – Karel IV., Jan Hus či Jiří z Poděbrad? A proč říká, že má archivní ženu? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Ivan Kraus , zis , ert
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.