Ivan Hoffman: Židle pro papaláše

27. leden 2021

Povšiml jsem si investigativního trendu zaměřeného na kauzy, kdy se covid snoubí s takzvaným papalášstvím. Zdá se, že není většího hříchu proti lidskosti než večeře v zavřeném hotelu či přednostní vakcinace. Proč se tomu ale říká papalášství? Proč není řeč o elitářské protekci, o privilegiích, kterým se těší mocní a bohatí?

Možná prostě proto, že papalášství zní na rozdíl od elitářství nechutně. Být označen za papaláše je natolik ponižující, že člověku s takovou visačkou nezbývá než rezignovat na všechno, čím zrovna je.

Čtěte také

U bývalých papalášů, říkejme jim lidově-demokratických, tomu tak nebylo. Za přednostní zacházení se nestyděli. Privilegia přijímali blahosklonně jako cosi, co se ústrojně snoubí s funkcí jim svěřenou.

Sebemrskačství dnešních papalášů, nazvěme je liberálně-demokratickými, by určitě nepochopili. Vím to, protože jednoho klasického papaláše jsem kdysi potkal.

Pozorovat toho, kdo to umí

Bylo to v Ústředí uměleckých řemesel, kde jsem byl začínajícím fotografem. V našem ateliéru se fotografovala židle, zhotovená na míru pro vysokého stranického funkcionáře.

Byl to pán nejen vysoký, ale rovněž, jak to korektně říct: rozlehlý? Originální umělecká židle podle moderního návrhu renomovaného architekta to zohledňovala.

Čtěte také

Má šéfová si na fotografování dávala záležet. Velkoformátovou kamerou Linhof, kterou vybírala z kufru výjimečně, hlavně když fotografovala interiéry, pořizovala negativy 6x9 a fotografování té obrovité židle se samozřejmě neobešlo bez komentáře o klientovi.

S vlídným porozuměním se o tom velkém politickém zvířeti zmiňovala jako o pořádném chlapovi, kterému je přirozeně třeba židle, do které se vejde a která ho unese. Dnes si říkám, že mohla také jízlivě utrousit cosi o monstrózním kusu nábytku pro tlustého papaláše. Ale neutrousila. Bylo by to nezdvořilé jak vůči řemeslníkům, tak vůči papalášovi, krajskému tajemníkovi.

Ivan Hoffman

Pozoroval jsem šéfku, jak hledá ideální úhel pohledu a volí správné osvětlení. Nafotit dobře židli pro papaláše je stejný kumšt jako vystihnout gotickou madonu. Nedá se to vyčíst z učebnice ani vyslechnout na přednášce. Lze jen pozorovat toho, kdo to umí. V naději, že se to na vás nalepí, že na vás to know-how v jakémsi rozmaru samo přeskočí.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.