Ivan Hoffman: Zahraniční politika jako rébus

9. leden 2019

Když americký prezident Donald Trump zjistil, jak je v Evropě nepopulární, vyvodil z toho, že svou práci dělá dobře.

Otázka je, zda se máme radovat s ním. Víra v užitečnost transatlantických vztahů v minulosti činila zahraniční politiku přehlednou, případné kontroverze se taktně přecházely mlčením jako cosi, co nemá zásadní vliv na nezpochybnitelné spojenectví.

Trump bude usilovat o znovuzvolení, z republikánů se po volbách stala jeho strana, říká Joch

Dá se považovat vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách roku 2016 jako svého druhu anomálie?

Americký prezident Donald Trump označil výsledek republikánů ve volbách do Kongresu za fantastické vítězství a velkou výhru. Je tomu ale skutečně tak, když demokraté ovládli Sněmovnu reprezentantů?

S Trumpem se ale svět stal nepřehledným. Neví se, co zítra řekne anebo udělá. USA jsou stále nejvyzbrojenější velmocí, ale už ne tak silnou, aby mohla diktovat světu, cokoli si usmyslí.

Je zde zpátky vojensky silné Rusko a nově ekonomicky silná Čína, takže světu hrozí obchodní války a závody ve zbrojení. Nepatříme mezi země, které na tom mohou vydělat. Jsme součástí Evropské unie, která se vymezuje vůči Rusku, nevěří Číně a nerozumí Americe, přičemž sama neví, jak v konkurenci velmocí prosperovat, anebo alespoň důstojně přežít.

Vlastní mobily, ropa i zbraně

Co kdyby měli liberálové svého Trumpa? Většina by nebezpečného, ale užitečného křupana snesla, míní novinář

Donald Trump

Donald Trump se často chová nepřístojně, urážlivě a postrádá jemné státnické finesy. I přesto ho řada stoupenců konzervativních hodnot podporuje. Americký prezident totiž představuje sice nevábný, ale účinný nástroj k prosazení jejich myšlenek.

Když si nemůžeme být jisti spojenci, protože si hledí vlastních zájmů, nikoli společných principů, měli bychom usilovat alespoň o to, abychom neměli nepřátele. K tomu není třeba se podbízet či vnucovat, postačilo by chovat se k partnerům korektně a s respektem.

Potíž je v tom, že co chvíli podléháme pokušení udělovat druhým nelichotivé nálepky. Mluvit o potenciálních partnerech jako o autoritářích, diktátorech, nacionalistech či populistech není zrovna šikovné, pokud se s nimi v globálně propojeném světě nacházíme pod jednou střechou a něco od nich potřebujeme.

Ivan Hoffman

Ideální by samozřejmě bylo, kdybychom si uměli vyrobit vlastní mobily, vystačili si s vlastním plynem a ropou a z peněz na armádu si pořizovali vlastní zbraně. Lépe bychom pak mohli vést Číňany, Rusy a Američany k demokracii, se kterou mají na rozdíl od nás problémy.

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio