Ivan Hoffman: Vánoční naděje

21. prosinec 2021

Letošní Vánoce už nám covid nepokazí. Jde o svátek naděje a ta umírá poslední. Vánoce jsou strachu odolné. Je tomu tak proto, že jsou šťastné a veselé. Vyděsit šťastného a veselého člověka je pro obchodníky s vakcínami, jak se říká, „práce pro vraha“.

Navíc vánoční příběh s Marií, Ježíškem, klanějícími se pastýři a třemi králi přicházejícími z východu nelze přepracovat podle aktuálních hygienických či epidemiologických pravidel.

Čtěte také

Pastýřům nelze nařídit rozestupy, Josefovi roušku a třem králům nelze před cestou nařídit plné očkování a testy. O povinném preventivním naočkování božího syna proti omikronu ani nemluvě. Ani sám Bill Gates a s ním všechny robustní farmaceutické kolosy, jež nevědí co s penězi, nesvedou přepsat Bibli.

​Kouzlo vánočního příběhu nejlépe funguje tehdy, když nám něco chybí. V dostatku a nadbytku se z Vánoc stává kýč. Forma překryje obsah a absolvujeme vyprázdněný rituál v režii zámořského světoběžníka Santy s jeho soby a coca-colou.

Hvězda nad betlémem

Když ale společnost opanuje strach, kvůli kterému lidé kolem nás dobrovolně rezignují na svobodu, důstojnost i na rozum, tehdy toužíme po světle na konci tunelu.

Čtěte také

A tím světlem je ve vánoční tradici starý dobrý Ježíšek, který přichází osvobozovat, uzdravovat. A těm, co uvěří, nabídne život věčný. Tomu sotva může konkurovat nějaká posilující včelička.

​Příchod mesiáše, kterého si člověk nezasloužil, a tím pádem si ho ani necenil, je ovšem i zdrojem vánočního neklidu. Ovlivněni vánočními reprízami si obtížně umíme představit tristní vánoční premiéru s porodem ve chlévě mezi dobytkem.

Cítíme ale, že tady něco nesedí. Až s odstupem se ukázalo, že pastýři byli svědky zázraku. Až po letech obklopily jesle davy rozjařených koledníků. Až ex post se konstatovalo, že byli vyslyšeni proroci. Nebylo by toho vánočního příběhu bez lidí, kteří ho prožili, i když u něj nebyli.

Ivan Hoffman

A i dnes se každý z nás stává součástí vánočního příběhu až v okamžiku, kdy se chopí naděje. Hvězda nad betlémem je světlem na konci všech tunelů. I toho covidového. Ale je třeba posbírat v sobě odvahu a vykročit jí naproti.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.