Ivan Hoffman: V Bratislavě politici zařadili zpátečku. Snad včas

19. září 2016

První neformální schůzka (už jen) 27 států Evropy probíhala symbolicky na lodi, která se plavila na Dunaji pod heslem „Plujeme na jedné lodi“. Podle komentátora summit dopadl výborně.

Neformální summit snad pomohl. Politici totiž nemuseli debatovat o jednotlivých smlouvách, ale jen přátelsky hledali recept, aby unijní projekt byl pro všechny zase sexy. V Bratislavě nikdo nemusel předvádět své svaly, a tak se ukázalo, že jsou si v mnoha věcech blízcí.

Politici zařadili zpátečku

Evropská unie podle Ivana Hoffmana si stále věří, že má jako projekt stále víc kladů než záporů. „Ukazuje se ale, že budoucnost EU zřejmě není ve větší integraci dalších zemí,“ myslí si. „V budoucnu asi dojde k rozvolnění společného konceptu, které ale vůbec neznamená jeho oslabení.“

Všechny unijní problémy za nás podle Hoffmana nevyřeší pouze nadnárodní politici. Když ale EU nebudeme mít rádi, tak opravdu nepřežije. „Politici nahlédli své limity a zařadili zpátečku. Snad ještě v době, kdy to jde a kdy jsme neminuli bod, za kterým už není návratu.“

Brexit a migrace

Slovensko právě EU předsedá. Nepatří mezi evropské lídry, politici proto byli tak trochu na neutrální půdě. Mohli se pustit do dvou nejpalčivějších aktuálních problémů Evropy: brexit a migrační krize.

Odpůrci brexitu v Londýně

„Brexit ale ukázal, že ti, kteří koketují s podobnými referendy ve svých zemích, nic nezískají, nemají žádný důvod z EU odcházet. Katastrofické předpovědi o pádu Velké Británie se prostě nenaplnily.“ Podle Hoffmana se postoupilo i v řešení migrační krize, tedy alespoň v tom, že se nedá řešit natvrdo, příkazy a migračními kvótami, se kterými země Visegrádské 4 nikdy souhlasit nebudou.

Drolení není na škodu

První summit bez Velké Británie podle komentátora taky naznačil, že i zdánlivé drolení EU na tandem Francie–Německo posílil i V4, ke které se v některých otázkách chce přidat i Rakousko. „Zdánlivé drolení ale ukazuje, že je třeba naslouchat i dalším, ale ochota naslouchat někomu dalšímu, tady opravdu je. To je moc dobře,“ dodává Ivan Hoffman.

Víc si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio