Ivan Hoffman: Svět podle Murphyho zákona

2. březen 2022

Murphyho zákon říká, že může-li se něco pokazit, určitě se to pokazí. Přesto málokoho napadlo, že může-li vypuknout válka, určitě vypukne. O představivost a obezřetnost nás připravil dlouhý mír. Když se ovšem dnes s Murphym rozhlédneme kolem sebe, vidíme, že se pokazit může prakticky cokoli.

Válka na Ukrajině doslova ze dne na den hloubí příkopy, které zasypat potrvá několik desetiletí, a současně definitivně boří vratkou architekturu mezinárodního práva, která několik desetiletí držela pohromadě jen silou vůle.

Čtěte také

Geopolitika klesá na nižší level, kdy nejsilnější hráči, tedy říše, impéria či velmoci rezignují na diplomacii, na strategie win-win, nevěří v možnost vzájemné důvěry a respektu, takže se cárem papíru stanou dohody, smlouvy a pravidla. Svět se vrací k primitivnímu právu silnějšího, pokud tedy věříme, že se ho někdy doopravdy zřekl.

Ruský prezident ohlásil a pak i spustil krvavou akci, kterou nelze zastavit. Co v prvním plánu vnímáme jako barbarství, zločin či nepochopitelnou chybu, je také chladný kalkul s promyšleným načasováním. Rusko předem počítá s drakonickými sankcemi a mezinárodní izolací, která se promítne do všech oblastí života. Vladimir Putin nemá plán B.

Hlasy těch, co volají po míru

Obětoval nejen ekonomickou prosperitu, ale i mezinárodní prestiž Ruska, se kterým se přestane bavit svět, na jehož mínění Rusům dosud záleželo. Děje se tak kvůli obavě, že jaderné rakety ze Západu doletí do Moskvy za čtyři minuty, nikoli za minut řekněme patnáct. Toto je okolnost, kvůli které nelze dojednat kompromis.

Čtěte také

Izolací Ruska se spustí řetězová deglobalizace. Svět, jaký je, končí. Už covidová krize ukázala, jak křehká je logistika dlouhých dodavatelských řetězců a jak omezené jsou možnosti vlád vyřešit aktuální problémy v situaci, kdy světovou ekonomiku fakticky ovládají nadnárodní banky a korporace. Konfrontace velmocí – a teď už nikoli pouze USA a Ruska, ale také ekonomicky sílící Číny  povede ke krizím s drsnými lokálními dopady.

Do našeho slovníku se vrátí pojmy, jako je potravinová soběstačnost či soběstačnost energetická. Naopak řada témat, kterými Západ poslední dobou žil z nedostatku jiných, vážnějších problémů, z našeho slovníku zmizí. Ve světě, kde si každý začne hledět svého a košile budou bližší než kabát, bude tlak na lokalizaci dán pudem sebezáchovy.

Ivan Hoffman

Čeká nás období chaosu, improvizace, životní úroveň spíše klesne, než by rostla. Především ale budeme svědky lidského zoufalství a utrpení, válečných tragédií. Války vždy v lidech probouzejí agresivitu, intoleranci, zlobu. Hlasy těch, co volají po míru, jsou vždy slabší než hlasy těch, kteří s gustem přikládají pod kotel a troubí k útoku. Vždy je tomu tak.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio