Ivan Hoffman: Staří psi a nové kousky

17. červen 2020

I když se ví, že staré psy je marné učit novým kouskům, je těžké se s tím smířit a staré psy coby brzdu pokroku odepsat.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Můžeme-li věřit analýze, podle které drastická opatření proti šíření koronaviru v Evropě zachránila 3 miliony životů, pak s ohledem na to, že nejrizikovější skupinou byli senioři, zachráněni byli vesměs ti neperspektivní staří psi.

Čtěte také

​Když se hovoří o demografické krizi spojené se stárnutím populace, vychází se z premisy, že společnost udržují v chodu lidé v produktivním věku. V tomto ekonomicky pragmatickém pojetí představují děti a senioři pro mladé psy provozující nové, originální kousky, pomyslnou kouli u nohy.

Jak tedy rozumět mezigenerační solidaritě, která paradoxně sílí se sílící krizí? Na životech starých psů záleží proto, že ovládají staré dobré kousky. Těch je zapotřebí, aby společnost, pokoušenou k zbrklému pokroku, někdo brzdil a bránil mladistvé destrukci.

Naučit mladé psy starým kouskům

Čtěte také

Nic nenasvědčuje tomu, že by se člověk v průběhu dějin stával lepším. Spíše se cyklicky chytá do stále stejných pastí, opakuje za mlada stále stejné chyby, aby pokusem omylem až na stáří pobral nějaký rozum a ocitnul se nad věcí. Budiž mi prominuto, ale boj s blbostí, který je jak známo třeba vést, i když v něm nelze vyhrát, je bojem generačním.

Vždy, když se ulice plní demonstranty v produktivním věku, respektive těmi, co netrpělivě vyhlížejí lepší, modernější svět, přihlížejí tomu staří psi se shovívavým úsměvem. Vědí, že vysklením výlohy, rabováním a zapálením policejních vozů se neodbourá sociální nerovnost ani žádná jiná společenská nepravost. Na vlně davové psychózy se nedostaví demokracie. A kolektivně sdílená nenávist nenaplní lidská srdce smírem a laskavostí.

Ivan Hoffman

Potížisty nejsou ti staří psi, kteří jsou nekompatibilní se zaváděnými novotami a zuby nehty se drží světa, který je už za jejich života minulostí. Svět kolabuje v přímém přenosu, on-line, kvůli tomu, že je nesmírně náročné naučit mladé psy starým kouskům. Nezřídka je z mladého psa užitek, až když jde do důchodu.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.