Ivan Hoffman: Senát je docela drahá pojistka. Bez odborníků na ústavní právo

17. říjen 2016

O čem svědčí rekordní (ne)účast voličů u senátních voleb a neúspěch známých tváří?

„Český volič postupoval chytře,“ myslí si Ivan Hoffman. „Rozložil odpovědnost mezi všechny strany víceméně rovnoměrně. Jediným překvapením je velmi dobrý výsledek KDU-ČSL.“ Ten se připisuje věrnosti lidoveckých voličů. „V minulosti se totéž říkalo o komunistech.“ Co se změnilo?

„Komunisté jsou na tom špatně. Jejich voliči pochopili, že nenabízejí to, jak se jmenují – komunismus. Jsou dnes standardní politickou stranou, která spolu s ostatními buduje kapitalismus. Taky stárnou, ubývá jich a mladé neoslovují.“ Historicky nejnižší 15% volební účast ukazuje, že senátní volby nejsou pro voliče podstatné.

Senát nemá prestiž

Důvody vidí Hoffman dva: absenci jasného tématu voleb a nulovou prestiž Senátu u lidí. „On nemá velké kompetence. Je to pojistka pro případ ústavní krize, která přijde jednou za život. Je to docela drahá pojistka. A pak senátoři často právě nejsou ústavní právníci, ale známé osobnosti.“

 

Nadáváme, ale bojíme se změny

K volbám tak jdou jen ti nejodpovědnější voliči. „Ale i tahle symbolická účast k fungování Senátu stačí.“ Každopádně podle Hoffmana na „trhu politických idejí“ je díra a voliči čekají na někoho nového. O tom svědčí právě neúspěch letošních známých osobností z kultury a sportu, ale i třeba z ČSSD.

„Škromach, Mládek doplácejí na to, že už jsou tam dlouho. A že voliči ČSSD k těmhle volbám jednoduše nešli,“ myslí si komentátor. „Hodně lidí nadavá. Ale ta touha po změně není silnější, než je obava ze změny. Kdyby společnost chtěla, aby věci byly jinak, tak se najednou objeví noví lídři, myšlenky.“

autoři: lup , zis , rota
Spustit audio