Ivan Hoffman: Role prezidenta a ústavní mantinely

18. duben 2018

V těchto dnech jsme svědky zajímavého paradoxu. Politici, kteří vesměs nemají rádi prezidenta, jsou rádi že ho mají, neboť si bez něj nejsou schopni poradit s politickým chaosem, který vytvářejí.

Na Miloše Zemana se na Hradě utvořila fronta. Politici si buďto jdou pro radu, anebo se chodí prezidentovi svěřit se svými problémy. Někteří se pak jdou ujistit, že se věci mají tak, jak se mají, anebo ve snaze o zviditelnění míří tam, kde jsou televizní kamery.

Petr Holub: Proč je dobré zvážit argumenty Miloše Zemana

Miloš Zeman

Miloš Zeman vždy miloval polemiku a nezměnil se ani po nástupu do prezidentského úřadu. Jeho obvykle drsné bonmoty z pozice zdaleka viditelného pána Pražského hradu přirozeně vyvolávají stejně ostrou a široce sdílenou kritiku.

Ve všech případech ale jde o vzkaz veřejnosti, že parlament je místem, kde se politická situace komplikuje a zamotává, zatímco u prezidenta na Hradě se propletenec politických zájmů a averzí rozmotává a situace se zjednodušuje.

Z toho, že si na audience u Miloše Zemana předsedové politických stran nestěžují, se zdá, že s nimi má pan prezident svatou trpělivost, naslouchá jim s respektem a nepřilévá zbytečně olej do ohně.

Od politiků v posledních dnech neslyšíme nic o ohýbání ústavy či obcházení ústavních zvyklostí, neboť na patovou situaci, kterou už řadu měsíců sledujeme, neexistuje univerzální recept, kterým by stačilo se řídit. Role prezidenta je v ústavních mantinelech moderovat ustavování vlády, přičemž prezident politiky neřídí a neovládá, nýbrž je jim pouze podle potřeby k ruce.

I na Hradě platí, že změna je život

Miloš Zeman je politický rutinér, což je v atmosféře zjitřených emocí užitečné jak pro strany, které se snaží dojednat vládu, tak i pro strany, které své poslání vidí v práci opoziční. Konstruktivní dialog s prezidentem včera absolvovali lídři ODS a Pirátů, kteří v nedávné prezidentské volbě podporovali jeho protikandidáta.

Logo

Politikům je ovšem jasné, že prezident je především institucí a jednání s ním není osobní, nemluvě o tom, že prostě nemají jiného prezidenta, než toho, kterého mají.

Protože i na Hradě platí, že změna je život, přijme dnes prezident amerického velvyslance a čínské byznysmeny. Velvyslanec King se asi mezi řečí přimluví za vojenské vrtulníky firmy Bell a předseda představenstva čínské CITIC Group bude referovat o převzetí kontroverzní čínské party, kterou k nám přivedl pan Tvrdík.

Osvěžen a rozptýlen obchodní diplomacií pak Miloš Zeman bude pokračovat v nelehké službě politickým stranám. Ale jak sám řekl - je to krásná práce a proto se o ni opakovaně ucházel.

autor: iho
Spustit audio