Ivan Hoffman: Rizikové kácení

18. listopad 2020

Bude tomu deset let, co mi pan doktor Molnár pečlivě šil ruku a já ho při tom chválil, že potkám-li někoho, kdo bude zacházet s řetězovou pilou jako já, pošlu ho jedině za ním.

Čeho je nám v dnešní době třeba, je respekt. Chybí respekt ke stáří, k těžké práci, k obětavým lidem, o respektu k názorům, které nesdílíme ani nemluvě.

Čtěte také

Respekt je nesamozřejmý dokonce i u řetězové pily, kterou vám přitom slušný prodejce svěřuje s tím, že nikdy nemáte řezat ze žebříku a nad hlavou. Přesně tak jsem si ale počínal při kácení přestárlého ořechu, který už ohrožoval střechu hospodářského stavení. Se štěstím, kterého jsem měl podstatně více než rozumu, jsem nepřišel o ruku.

S respektem chodím kolem kmene, který z ořechu zbyl, když jsem postupně rozebral korunu. Jde z něho strach, ale současně se v jeho dutině na čas zabydleli sliční strakapudi a na kůře se začalo dařit hlívě ústřičné.

Postavit se čelem

Je to houba dřevokazná, ale v tomto případě nemá co pokazit. Stala se vítaným zpestřením našeho jídelníčku poté, co jsme se dočetli, že nemá v lese žádného nebezpečného dvojníka. Hlíva je vlastně parazit, nicméně extrémně zdravý, pročež je hojně používán v tradičním čínském léčitelství.

Čtěte také

Nakonec ale nezbude než překonat staré trauma a osmělit se k rizikovému kácení. Torzo ořechu totiž brání zasíťování prostoru, ve kterém máme v plánu zřídit azyl pro perličky, jejichž hejno decimuje jestřáb.

Chystám se postupovat tak, abych při tom nevykrvácel. Jednou z možností je postavit ke kmeni haki lešení a z plošiny pak salámovou metodou ze stromu ukrajovat. Také je samozřejmě možné zaplatit profesionála.

Jenomže riskovat, že k nám někdo zavleče covid v době, kdy se s ním u nás do okresních nemocnic chodí umírat, je horší než riskovat ordinaci chirurga Molnára.

Ivan Hoffman

Konec konců jsem to já, kdo má s ořechem nevyrovnané účty. Nadešel čas se mu postavit čelem. Už kvůli těm slepicím, které na mne spoléhají, že je ochráním před jestřábem. Bude to drama s dobrým koncem, jak tomu u rizikového kácení většinou bývá.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio