Ivan Hoffman: Rekordní pád

1. červen 2022

Někdy se stane, že diskuse pod článkem je zajímavější, než samotný článek. A když jde o peníze v naší peněžence, v příspěvcích čtenářů se to hemží zasvěcenými osobními postřehy ze života, které polemizují se statistikou. Ta nyní nabízí prognózu rekordního pádu životní úrovně.

Analytici hlásí, že při letošním očekávaném průměrném růstu mezd o 6,5 procenta a očekávané inflaci 14,5 procenta klesne průměrná mzda reálně o 8 procent.

Čtěte také

Statistika odhalí, že přibylo lidí, co uvízli v dluhové spirále, anebo jsou na prášky, ale stále bude hodně těch, co se pobaveně rozhlédnou kolem sebe a s odkazem na popojíždějící kolony automobilů a nákupní apetit v hypermarketech odtuší, že pokud takhle vypadá krize, není důvod panikařit.

Žádná statistika nenaučí sytého věřit hladovému, vždy bude platit „podle sebe soudím tebe“ a také alibi úspěšných, že „každý je svého osudu strůjcem“. Ani rekordní pád životní úrovně nepovede k destabilizaci režimu, natož k jeho pádu, neboť krize vždy postihne pouze chudé, kteří již chudí jsou, takže je bída nemůže zaskočit, zatímco lidé nejbohatší a vlivní si v krizi polepší, takže je rekordní statistika nemůže vyděsit.

Viděno od piva

Čtěte také

A pak jsou zde provokatéři, kteří si utáhnou opasek se slovy: „Nikdy jsem se neměl lépe!“ Anebo lidé beznadějně loajální, kteří soucítí s vládou, která „to teď má ve válce těžké“.

Přidám se k debatě o bezprecedentní krizi zážitkem s partou seniorů, v minulosti lidmi na významných postech ve státní správě, policii, justici a armádě, které rozesmál generál ve výslužbě bonmotem: „Situace je tak špatná, že řešením je už jenom ozbrojený odpor v ulicích, na který jsme naštěstí příliš staří!“

Ivan Hoffman

Viděno takto od piva, je rozdíl mezi životní úrovní a kvalitou života, přičemž z nadhledu nás, na názoru kterých nezáleží, neboť své jsme již ve své době řekli a vykonali, je obecný rekordní pád životní úrovně něčím, co s kvalitou našeho života má již jen málo společného. Co lze ztratit, je zbytné.

Jak pravil generál: Naštěstí jsme příliš staří na ozbrojený odpor v ulicích, který ostatně nikdy nesnížil inflaci ani nezvýšil průměrnou mzdu. A i to zkapalňování mírumilovného plynu je naštěstí výzva pro mladé.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.