Ivan Hoffman: Realita a spekulace

11. duben 2018

Andrej Babiš a Miloš Zeman jsou v mnoha ohledech odlišní. V jednom jsou ale stejní. Oba jsou političtí pragmatici. Proto se všechny komentáře kalkulující s jejich spikleneckým spojenectvím anebo naopak nevraživým nepřátelstvím nakonec ukážou být pouhými naivními spekulacemi.

Babiš a Zeman se zdvořile respektují v rámci ústavou daných mantinelů a tak to zůstane i do budoucna. Vyjednávání vlády není nic osobního.

Prezident logicky pověřuje vyjednáváním o sestavení vlády lídra vítězného hnutí ANO. ANO konzistentně trvá na tom, že jeho jediným kandidátem na premiéra je Andrej Babiš.

Většina stran, které se dostaly do parlamentu, si dveře do vlády hned po volbách zavřela tím, že konzistentně odmítá spolupracovat s Andrejem Babišem, coby trestně stíhanou osobou.

Pouze KSČM a SPD respektují presumpci neviny, nicméně jde o strany, se kterými ANO vládu sestavit nechce.

Miloš Zeman

Z toho je patrné, že jediná reálná alternativa, kromě opakování voleb, je menšinová vláda ANO s podporou KSČM a SPD. A opakování voleb zatím nikdo nechce.

Menšinová vláda nebo předčasné volby

Výstupem z rozhovoru Miloše Zemana s Andrejem Babišem je zcela nepřekvapivé doporučení prezidenta premiérovi, aby vyjednával s těmi, kteří jsou ochotni vyjednávat, tedy s KSČM a SPD, což si teď hnutí ANO prodiskutuje a pak pravděpodobně i učiní.

Zda budeme mít menšinovou vládu s důvěrou Poslanecké sněmovny, anebo zda půjdeme k předčasným volbám, to je stále otevřené. Domluví-li se ovšem Babiš s Filipem a Okamurou, je možné že na tom všichni tři vydělají.

Vláda má velkou šanci uspět, a v takovém případě nebude mít Babiš ani do budoucna důvod měnit vítězný tým. Koaliční potenciál tradičních stran se sníží až vypaří a navíc budou řešit problém, jak si vedle pirátů udržet alespoň imidž smysluplné opozice.

Ivan Hoffman

Tím, že ČSSD odmítla nabídku ANO a ukončila jednání o účasti na vládě, se politická situace spíše zjednodušila, než zkomplikovala.

Nic jiného, než Babišova menšinová vláda anebo předčasné volby nás nečeká. Což samozřejmě nikomu nebrání rozepisovat se kreativně o tom, co by bylo kdyby.

Autor je komentátor Deníku.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.