Ivan Hoffman: "Přivítal bych v médiích snahu o co největší korektnost"

30. září 2013

S komentátorem Ivanem Hoffmanem jsme hovořili o svatováclavské tradici. Ptali jsme se, jak se orientovat před volbami a jakou roli máme připisovat předvolebním průzkumům. Zajímala nás také situace v Dopravním podniku hl. m. Prahy.

Sv. Václav
V sobotu jsme si připomněli odkaz svatého Václava. Čím je pro nás v současnosti? „Když se podíváme na to, jak v našich dějinách fungoval, tak zjistíme, že pro naše předky byl velmi důležitý tím, jak zdůrazňoval potřebu morálky a vzdělanosti ve společenském životě. Nebyl to jen válečník. Byla to také duchovní osobnost. On nám věří a ta důvěra nás zavazuje řešit ty malicherné problémy.“

Jak se orientovat před volbami?
Stranám skončila lhůta pro nápravu chyb na kandidátních listinách a ve středu dostanou volební čísla. Zajímalo nás, jak se před volbami orientovat a na základě čeho si udělat vlastní názor. „První, co si musíme vyjasnit je, zda se nám někdo snaží pomoci při rozhodování, či zda se nás snaží zmanipulovat. O průzkum veřejného mínění se můžeme opřít, ale víme, že v minulosti se výsledky velmi rozcházely. Můžeme se orientovat podle médií, ale tam pokaždé vidíme stále stejný obraz. Já bych byl pro co největší korektnost, nezaujatost a snahu novinářů o to, aby si konečný názor vytvářel občan sám.“

Ivan Hoffman
(* 27. listopadu 1952, Martin, Československo) je bývalý slovenský písničkář, fotograf a samizdatový vydavatel časopisu Fragment-K. Nyní český novinář, žurnalista, moderátor a rozhlasový komentátor Dvojky Českého rozhlasu.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: iho
Spustit audio