Ivan Hoffman: Prezidentka Čaputová? Je to dobrá zpráva, ale všeobecné nadšení je předčasné

1. duben 2019

Slovensko se stalo pátou zemí Evropské unie, která má ve svém čele ženu. Co vítězství Zuzany Čaputové v prezidentských volbách Slovensku přinese?

Pro Slovensko je to dobrá zpráva. Ale všeobecné nadšení je asi předčasné,“ říká v pořadu Jak to vidí komentátor Ivan Hoffman. „To, co bude následovat v praxi, nemusí odpovídat tomu, co přichází jako odezva ze slovenských médií.“

Nadstranická a nekonfliktní

Kandidovala s programem, který nemá důvod po zvolení měnit. Neslibovala nemožné a to, co slibovala, si většina občanů přeje. Slušnou politiku, která bude stát na konsenzu, ochotě naslouchat a na snaze smiřovat rozhádanou společnost.“

Čtěte takéPrezidentkou Slovenska bude Zuzana Čaputová. ‚Slušnost v politice není naše slabost,‘ řekla

Mám pocit, že zrovna Čaputová má předpoklady stát se nadstranickou prezidentkou, tedy bude spíše moderátorkou nadstranických střetů, které ji neminou, než jejich účastnicí.“ Hoffman připomíná, že nízká volební účast ve druhém kole znamená, že pro spoustu lidí byli oba kandidáti nevolitelní, respektive nerezonovali s jejich očekáváními.

A Zuzana Čeputová si je toho podle něj vědoma. „Obrací se na ně proto hned zkraje a říká: Budu o vás usilovat a snažit se vás přesvědčit, že jsem prezidentkou všech. A to je sympatické.“ Znamená vítězství Čaputové začátek konce Roberta Fica?

Konec, nebo nová naděje pro Roberta Fica?

Bývalý slovenský premiér Robert Fico politickou podporu prohospodařil a jeho pozice je teď těžká, myslí si komentátor: „Nová prezidentka ale nepřichází na barikády a bude se snažit s každým najít společnou řeč. Může se tedy stát, že v komunikaci s ní se Fico může ukázat jako politik, který je schopný konsenzu.“

Lidé budou teď novou prezidentku velmi pozorně sledovat a to, čemu bude čelit, nebudou ani tak přehnaná očekávání, jako spíš skepse. Lidé moc nevěří, že by se něco mohlo změnit.
Ivan Hoffman

Na Slovensku zůstává hodně lidí, kteří by ocenili spíše levicovou politiku. A teď, když je veškerá moc v rukou liberálů, se může stát, že jim bude nějaká levicová strana chybět. A jedinou levicovou stranou na Slovensku je zatím Smer,“ uzavírá Ivan Hoffman.

Další témata rozhovoru: Jaká jsou hlavní témata ukrajinských prezidentských voleb? KDU-ČSL má nového předsedu, stal se jím Marek Výborný. Jak si stojí lidovci na současné politické scéně?

Spustit audio

Související