Ivan Hoffman: Prezident Zeman v Izraeli

28. listopad 2018

Náš prezident si v Izraeli vyměnil s židovskými politiky řadu komplimentů, řekl i to, co se z taktických důvodů běžně neříká a určitě udělal dobrý dojem na židovské poslance.

Ti arabští věděli, co Miloš Zeman řekne a raději si ho neposlechli.

Jan Fingerland: Zemanovo jeruzalémské štěstí

Prezident Miloš Zeman vystoupil na schůzi izraelského parlamentu 26. listopadu 2018. Zprava izraelský prezident Reuven Rivlin a předseda parlamentu Juli Edelstein

Je překvapivé, že český prezident nejezdí do Izraele častěji. Nikde se nesetká s tak přátelským přijetím, jako v Jeruzalémě. Tentokrát možná přivedl větší dárek, než sám čekal.

Izraelský premiér konstatoval, že Česko je nejlepším přítelem Izraele v Evropě a zjevně si cení odvahy Miloše Zemana, se kterou se angažuje za přesun české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Už z toho, jak černobíle vnímá Miloš Zeman komplikovanou blízkovýchodní agendu a konkrétně izraelsko-palestinský konflikt, je jasné, že prostě není diplomat. Diplomaté se jako čert kříži brání přemýšlení v kategoriích dobra a zla, úzkostlivě se vyhýbají preferenci jedné ze stran, ve snaze nepřijít o přátele a současně si neznepřátelit nepřátele svých přátel.

Doma nikdo není prorokem

Náš prezident se s tím lidově řečeno nemazal: Pochválil izraelského prezidenta Rivlina za myšlenku jednoho státu dvou národů s tím, že Palestinu si kvůli teroristickému Hamásu jako nezávislý stát neumí představit.

Joch: Zemanova podpora Izraele a Židů je morálně správná a Česku prospěšná

Roman Joch

Miloš Zeman vyzval ve Spojených státech k podpoře Židů a organizovanému útoku na Islámský stát. Zvláště jeho výrok, kterým reaguje na rostoucí počet antisemitských útoků v Evropě „I am a Jew“, vzbudil v tamních médiích nadšení.

Prezidentovi lze vyčíst, že jednoznačnou podporou Židů se prohřešuje jím propagovanému principu obchodní diplomacie, neboť nepochybně naštve všechny Araby a možná i ohrozí některé kontrakty českých firem v zemích solidárních s Palestinci.

Na druhou stranu může sklidit pochvalu od těch, kteří věří, že politika se má řídit principy a ideály a nemá rezignovat na pouhý zisk. Zemanova až provokativní podpora Izraele přichází v době sílícího antisemitizmu, na který neupozorňují jenom sami Židé, žijící v Evropě, ale nově i průzkum CNN, mapující názory Evropanů. Kdy jindy Židy podpořit než teď?

Ivan Hoffman

Miloši Zemanovi určitě nebylo proti mysli, když ho Benjamin Netanjahu označil za „velkého lídra, který hájí pravdu“. Jako politik je spíše zvyklý na kritiku a na to, že doma nikdo není prorokem. Vysloužit si potlesk alespoň v cizině je určitě příjemný bonus.

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio