Ivan Hoffman: Politici získávají zpětnou vazbu, až když z té politiky vypadnou

19. květen 2014

Ať už dobrovolně, nebo když něco provedou. Zpětná vazba je doopravdy minimální. Dokonce i média už si hrají jen na vlastním písečku.

„Politici sice mají poslanecké kanceláře, kam může někdo přijít, ale kdo tam přijde?“ ptá se komentátor Ivan Hoffman. „Notorický stěžovatel nebo člověk, který je naivní a pro kterého stejně nemůžou nic udělat.“

Kromě hlasování jednou za čtyři roky tak politici prakticky nemají, jak zpětnou vazbu získat. „Octnou se v uzavřeném světě. Mají pocit obrovské důležitosti a tu zpětnou vazbu získávají, až když z té politiky vypadnou.“

Čtěte také

Podle Hoffmana už funkci zpětné vazby politiků ztrácejí i média. Sama prý ztrácejí zpětnou vazbu, protože jsou s politiky často na jedné lodi.

„Prostě potřebují prodat noviny. Potřebují, aby lidi poslouchali rádio, dívali se na televizi. Ale ten pocit, že to dělají proto, aby něco zprostředkovali lidem, ten už je často pryč,“ myslí si.

Žlutá, červená a do sprch!
Protikorupční iniciativa Rekonstrukce státu proto začala hodnotit kroky poslanců, kteří se zavázali dodržovat protikorupční zákony. Lidé je budou moci sledovat on-line na speciálním webu.

Web bude mít podobu fotbalového stadionu. Dresy obléknou poslanci. Roli rozhodčích převezmou protikorupční experti. A na tribuně budou lidi, kteří podporují protikorupční zákony. Asi budou padat karty.

Důvěřuj, ale prověřuj
„Je to asi jediná forma, jak si lidé najdou čas, aby tu politiku sledovali,“ hodnotí Hoffman. Nejde ale jen o dozor. „Politici vědí, že pokud přijmou ty zákony, zlepší se jejich pověst. Mají příležitost ukázat, že jsou tam k něčemu.“

Těch, kteří před volbami slíbili, že přispějí k přijetí devíti protikorupčních zákonů, je 160. „Neměli bychom jim mluvit do práce do té míry, že bychom ty zákony psali za ně,“ zdůrazňuje komentátor. „Ale ta kontrola vyjadřuje druhý velice podstatný princip: že veškerá vůle vychází z lidu.“

Co všechno nám řeknou odposlechy mocných? Nadchází válka o zdroje? Jak se u nás podle celoevropských měřítek žije? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: iho , zis , rota
Spustit audio