Ivan Hoffman: Nit a hodinky

19. leden 2022

Vlastně mne až tak nepřekvapilo, že v galanterii neměli nit. Konkrétně černou režnou čili stoprocentní len hlazený, co se odjakživa prodává po padesáti metrech v kulaté krabičce. Vzal jsem z nouze bílou, protože potřebuji opravit černé rukavice, dokud mrzne. A také dokud mám na to čas, protože když se oteplí, nebudu vědět, kam dřív skočit. Pokud jde o schopnost improvizace, naštěstí jsem vyrostl v režimu, kdy věčně cosi nebylo.

Když v této liberální demokracii není, co potřebuji, neboť to přede mnou vykoupili ti, kteří to rovněž potřebují, vezmu za vděk tím, co ti přede mnou nevykoupili, jelikož to stejně jako já nepotřebovali.

Čtěte také

Buď jak buď, bílou režnou nit za neslýchaných 30 korun jsem koupil poprvé. A ano, byl v tom kus rezignace.

Hlavně ale přemýšlím, proč se mne v galantérii zmocnil pocit, že nemohu čekat na černou nit. Obecně totiž čím méně nám zde zbývá času, tím méně ho potřebujeme. Došlo mi to v hodinářství, do kterého jsem naivně přinesl do opravy hodinky s rozbitým sklem.

Hodináři se ztrácejí v čase

Dověděl jsem se, že jde o hodinky atypické, na které sklo není, a že si mám koupit nové. Já ale hodinky už dávno nenosím. Nepotřebuji co chvíli kontrolovat čas a při práci hrozí, že si na hodinkách rozbiju sklo.

Čtěte také

Jestliže se u mne už nečeká dochvilnost, je v praxi jedno, zda hodinky, které nenosím, fungují. Opravit je chci z principu. Dlužím jim to.

Jinak ovšem smířen s tím, že čas nelze kupit, nikam nespěchám. Nemám o čas nouzi. Není mi v patách a ani já jemu. Jdu mu zvolna vstříc, bez hodinek, co měří kroky, a bez aplikací, na které už nemám zbytečný čas, ani kdybych ho měl.

Někde mám napsané číslo na hodináře, co se vyzná v pražském orloji. Doufám, že je ten vzácný profesionál ještě na živu, protože v hodinářstvích, která jsem obešel, už svedou jenom vyměnit řemínek a baterii. Nestěžuji si.

Ivan Hoffman

Chápu, že čas jsou peníze, hodináři jsou drazí, takže se neopravuje. A když se neopravuje, hodináři se ztrácejí v čase, který kdysi pomáhali měřit.

Něco mi říká, že to bude stejný ztracený čas, ve kterém mizí i černé režné nitě.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.