Ivan Hoffman: Moc politiků v dnešní době zdaleka není tak veliká, jak si oni myslí

23. září 2013

Komentátor Ivan Hoffman se věnoval výsledkům voleb v Německu, volební kampani v Česku a situaci na Ostravsku v souvislosti s propouštěním horníků v OKD.

Ivan Hoffman se domnívá, že výsledky voleb v Německu nezpůsobí spiknutí, ale koalice zřejmě vznikne mezi nejsilnějšími dvěma stranami. "V Německu si dokonce toto spojení přála většina voličů. Ti mají zřejmě pocit, že si tímto krokem zabezpečí klidnou budoucnost." Zajímavé je, že celá jejich kampaň se nesla v duchu hesla: "Daří se nám skvěle, tak proč to měnit." "Ano, a navíc témata, která se řešila v kampani, se dotýká všech obyčejných lidí. Strany tam neslibují, že se lidé budou mít líp nebo hůř, ale říkají, co pro ně chtějí udělat."

Předvolební kampaň v Česku
"U nás, ve chvíli, kdy se chce nějaká strana vymezit, tak se ukazuje dokonce asociálně. Politické strany se mají vymezovat pozitivně. Bohužel, v naši politici se spolu nebaví, a vymezují se jeden proti druhému. Rozhodně mi tady chybí nějaký politický diskus. To chybí naší politice, začít si spolu povídat."A co Ivan Hoffman říká na pravděpodobné velké množství politických stran hnutí, která mají šanci dostat se do sněmovny? "Je to pro nás výhodou. Navíc moc politiků v dnešní době zdaleka není tak veliká, jak si oni myslí. Čím jich bude víc, tak se budou více poslouchat, tj. udělají méně škod."

OKD
Věnoval se i krizi na Ostravsku, resp. plánovanému propouštění horníků z Dolu Paskov v OKD. Těžba po roce 2014 nebude pokračovat. Podle majitele nelze dotovat to, co je ztrátové. Jak se má zachovat stát? "Zdeněk Bakala se chová jako klasický kapitalista. Když vydělává a má zisk, tak je spokojený. Když podnik začne mít problémy, tak začíná říkat, ať se stará stát."
Více si poslechněte v audiozáznamu.

To na náš známý e-mail: jaktovidi@rozhlas.cz.

Ivan Hoffman
(* 27. listopadu 1952, Martin, Československo) je bývalý slovenský písničkář, fotograf a samizdatový vydavatel časopisu Fragment-K. Nyní český novinář, žurnalista, moderátor a rozhlasový komentátor Dvojky Českého rozhlasu.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.
Moderuje Zita Senková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: iho
Spustit audio