Ivan Hoffman: Miloš Zeman plní náměstí, lidí se neštítí, nevyvyšuje se. Nekontroverzní kliďas by ho ale porazit mohl

13. březen 2017

Jakou šanci má Miloš Zeman na znovuzvolení prezidentem? O velké důvěře jeho podporovatelů není podle komentátora žádných pochyb. Karty ale zdaleka rozdány nejsou.

„Je na něm vidět, že ho prezidentování opravdu baví. Nikdy neměl důležitější funkci. A pokud mu to zdraví dovolí, bylo by nelogické, aby se kandidatury vzdal,“ myslí si Ivan Hoffman. U Zemana prý funguje jakási chemie, (ne)plnění předvolebních slibů voliče moc zajímat nebude.

„Zamlada to byl elitář, člověk břitkých bonmotů. Dnes je hlasem těch, kteří jsou nespokojeni.“ Právě díky jeho bonmotu, že tato země je naše, ho lidé vidí jako člověka, který hájí jejich zájem. „Těch, co ho nemají rádi, není mnoho. A i oni říkají, že s ním v různých názorech souhlasí.“

Prezident všech?

Přesto se ale Hoffman domnívá, že se Zemanovi nepodařilo lidi sjednotit. Společnost je ostře rozdělena na jeho sympatizanty a odpůrce. „Je to politik naší doby, který chodí mezi lidi a zaplňuje náměstí. Neštítí se nás. Nevyvyšuje se. Na rozdíl od ostatních,“ komentuje (vlastně permanentní) prezidentskou volební kampaň.

Právě proto asi nebude televizní nebo rozhlasové debaty před volbami potřebovat. „Zeman nemá důvod říkat, co bude během druhého období dělat. Všichni se mohou podívat, co už udělal. Nějaké debaty nemá vůbec zapotřebí. Je to vyloženě chytrá taktika.“ Kdo má ale proti Zemanovi šanci uspět?

Má soupeře?

Podle komentátora bude zajímavé až druhé kolo přímé volby. „Pokud bude mít silného soupeře, není nic ztraceno.“ Už souboj s Karlem Schwarzenbergem ukázal, že se volič dokáže velmi rychle mobilizovat.

„Pokud bude protikandidátem nekontroverzní kliďas… Třeba nějaký nenápadný bankéř, který se bude jevit jako dobrý prezident a Zemanův úplný protiklad… Kdo ví, jak to dopadne.“

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio