Ivan Hoffman: Kybernetická bezpečnost

19. prosinec 2018

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost potěšil konkurenty čínské firmy Huawei, která si po varování, že je bezpečnostní hrozbou, může v Česku balit kufry.

Uvidí se, koho bezpečného nám místo Číňanů NÚKIB poradí a také kolik si připlatíme.

Jiří Leschtina: Jak vypudit Huawei z hospodářské páteře státu

Společnost Huawei

V těchto dnech dorazil do Strakovy akademie dokument Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a tajných služeb.

Obliba Huawei totiž plyne z kombinace špičkové kvality a dobré ceny. Jisté rozpaky pak vyvolávají komentáře expertů, podle kterých je technicky vzato bezpečnostní riziko stejné u všech výrobců, nicméně být sledován Američany je prý lepší, než být šmírován z Číny.

Problém s Huawei tedy bude politický a teprve se ukáže, co všechno kromě mobilů prohlásí vláda na doporučení BIS za nepřátelské zboží, ohrožující naši bezpečnost.

Na druhou stranu ovšem nevíme, co k aféře řekne Jaromír Jágr, který je českou tváří Huawei. Vrátí honoráře za reklamu, anebo řekne svým fanouškům, aby zůstali v klidu a své čínské smartphony nevyhazovali mezi nebezpečný odpad?

Upustit mobil?

Mluvčí úřadu řekl, že je na jednotlivých běžných uživatelích, aby se rozhodli, zda je pro ně čínský mobil rizikem, anebo ne.

Zneužít jde technologii všech výrobců, říká odborník Aleš Špidla k výrobkům firmy Huawei

Aleš Špidla

Stavíme svět na zranitelném hardwaru, každá technologie je zranitelná. Takový je názor odborníka na kybernetickou bezpečnost Aleše Špidly, když v rozhovoru s moderátorkou Marií Bastlovou přijde řeč na kauzu kolem společnosti Huawei. Právě před výrobky této firmy varují Spojené státy – mohou prý sloužit ke špionáži.

„Je to podobné, jako když hygienici vyhlásí hrozbu epidemie, to také nikdo nemá zákaz jít ven. Ale je tu nějaké zvýšené riziko a podle toho se chováte,“ vysvětlil mluvčí.

V první polovině ledna vydá Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost metodický pokyn pro úřady, které využívají software i hardware firem Huawei a ZTE.

Je možné, že Česká republika bude kopírovat americký postup, a pokusí se u nás fyzicky omezit přítomnost čínského hardwaru a softwaru na minimum. Ve víře, že se v době digitálně propojeného světa nepodaří komukoli proniknout kamkoli.

Doba, ve které žijeme, je plná nástrah a ty často přicházejí ruku v ruce s pokrokem. Zajistit bezpečnost je proto buďto mimořádně drahé, anebo naopak docela levné. Lze si vzít příklad z Američanů, kteří trauma z ruských hackerů vyřešili při posledních volbách návratem ke starému dobrému papíru.

Novinář Ivan Hoffman

Kdo si s mobilem v ruce nepřipadá bezpečně, může se jednoduše zachránit tím, že mobil upustí. Takto lze mimochodem bezpečnostní riziko minimalizovat univerzálně. S tím, že naše kybernetická bezpečnost má pouze cenu upuštěného mobilu.

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.