Ivan Hoffman: Knihovna starého přítele

15. prosinec 2021

Za pár měsíců, na výročí nedožitých sedmdesátin, bude otevřena jeho knihovna. Abych to nezakřikl, neřeknu čí, a pouze napovím, že na rozdíl od knihoven, které boháči sponzorují z vděčnosti bývalým prezidentům, toto má být knihovna básníka, vydavatele a věčného disidenta.

Péčí jeho ženy se krabice po vrch zaplněné slovy otevřou veřejnosti. Symbolicky se do této knihovny, archivu celoživotní vydavatelské a autorské práce, bude sestupovat do sklepa.

Čtěte také

Ve sklepě, přesněji v kotelně, to totiž kdysi začalo. V době, kdy o nezávislá slova byla nouze, byl alternativou oficiální kultury samizdat, tedy svépomocí na koleně vyrobené časopisy a knihy. A muž, kterému bude otevřena knihovna, byl dělníkem samizdatu.

Když se změnil režim, nezávislému slovu se sice otevřely tiskárny, ale samizdat nikdy nesplynul s hlavním proudem zábavy, osvěty a propagandy. Pravý literární život se vždy odehrává na periferii většinového zájmu.

Nejít hlavní cestou

Čtěte také

Pořádný spisovatel je po vzoru básníka a vydavatele Lawrence Ferlinghettiho nepřítelem establishmentu. Klasik Ferlinghetty, i když už měl stovku na krku, vyzýval své čtenáře, aby „jedli ze zahrádky, ignorovali vládu, rozpustili armádu a dali se k pacifistům“.

Do knihovny mého starého přítele si asi najdou cestu hlavně nostalgici, ale doopravdy užitečná bude tomu, kdo mezi zaprášenými slovy nebude hledat cosi konkrétního, nýbrž cestu. Bude-li trpělivý, zjistí, že společným jmenovatelem slov, kterými se probírá, není názorová či generační spřízněnost, příslušnost k nějakému směru, ideologii či víře, ale kvalita textu. Dobře napsané k sobě patří, i v různosti se snese, je si vzájemně výzvou i kompasem.

Ivan Hoffman

Étos nezávislého nakladatelství se nemění změnou režimů. Vždy jde o to nejít hlavní cestou. Vedle dálnic a silnic první třídy stále ještě existují polňačky, stezky a pěšiny, co nikdy nebudou v navigaci. Stačí nenechat se zastrašit, sloužit dobrému slovu, neskončit v čímsi placeném obsahu. Být statečný, když se mocní začnou bát slova.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio