Ivan Hoffman: Kiska má na výběr buď vstup do koalice, nebo pobyt v opozici s Ficem a Kotlebou

9. březen 2020

Na Slovensku se rýsuje čtyřkoalice vítězného hnutí OĽaNO se stranami Jsme rodina, Za ľudí a Svoboda a solidarita. Jaká bude výchozí situace nové vlády?

„Podstatná je volební matematika. Ústavní většina je možná pouze tehdy, když se do vlády zapojí všichni. Andrej Kiska sice uvažuje o tom, jestli v koalici má nebo nemá být, ale druhá možnost je vstup do opozice s Robertem Ficem a Mariánem Kotlebou, což je asi ještě méně komfortní než být ve vládě,“ konstatuje Ivan Hoffman.

Vláda bude chtít zakopat příkopy

Navíc mandát od voličů je jasný. Chtějí, aby vláda vydržela, byla akceschopná a fungovala. Váhání s účastí ve vládě by tedy liberálům politické body nejspíše nepřineslo. Slovenští politici s to uvědomují.

Po konfrontační předvolební kampani se tak situace zklidnila. „Vláda bude chtít příkopy velmi rychle zasypat a na něčem konstruktivním se dohodnout. Vidí, jaká je situace ve společnosti,“ myslí si komentátor.

Směr ještě neřekl poslední slovo

Andrej Kiska a Robert Fico

Volební propad dosavadního hegemona slovenské politické scény, strany Smer Roberta Fica, nemusí být podle Hoffmana nutně jejím koncem. Mimo jiné proto, že na Slovensku není žádná jiná liberálně levicová alternativa.

„Osmnáct procent je celkem komfortní startovací pozice do opozice. A pokud by se vláda rozhodla jít cestou radikálních, nepopulárních reforem, má Směr před sebou docela slušnou perspektivu,“ myslí si Hoffman.

Další témata rozhovoru: situace na řecko-turecké hranici a hrozba nové migrační krize; diplomatická roztržka s čínským velvyslanectvím kvůli cestě předsedy Senátu na Tchaj-wan.

Spustit audio

Související