Ivan Hoffman: Jak mizí to, co není

24. červen 2020

Vyhlášená německá firma zabývající se zpracováváním plateb a poskytováním finančních služeb měla problém vysvětlit auditorům, kam se jí ztratily téměř dvě miliardy eur v hotovosti.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz.

Nakonec se ukázalo, že chybí peníze, které z banky neodešly. Dobrá zpráva to ale není. Peníze, které z firmy neodešly, totiž v účetnictví chybí. Je to tak složité, že my laici nemáme šanci to pochopit.

Čtěte také

​Zdálo by se, že když se ztratí peníze firmě, jejíž pracovní náplní je pečovat o peníze, nikdo už takto kompromitované společnosti peníze nesvěří. Jenomže zdání v některých případech klame a toto je jeden z nich: Vše prý nasvědčuje tomu, že v zájmu udržení důvěry klientů ve finanční odvětví nedůvěryhodné instituci pomohou konkurenční banky. 

Pro takový přístup se ovšem hodí termín „falešná solidarita“, kvůli níž si o ztrátu důvěry koleduje celé bratrstvo finančníků, které nepečuje pouze o existující peníze, ale také o ty neexistující.

Pan Roach prorokuje

​Svět dnes funguje na dluh a v chodu ho udržují peníze, které jsou virtuálně tištěny podle potřeby, aniž by se úzkoprse trvalo na jejich krytí. Jsou kryty očekáváním, předpokládaným pokrokem, plánovaným růstem. 

Čtěte také

A protože do růstu je třeba investovat, peníze se z prostředku směny staly zbožím. Kromě toho, že peníze vyjadřují, jakou co má cenu, samotné peníze získávají, či ztrácejí na ceně podle toho, jaká je po nich poptávka.

No a teď tu máme pana Roache, bývalého ekonoma banky Morgan Stanley, který prorokuje brzký a nevyhnutelný pád dolaru. Vlastně předvídá, že se až 35 procent dolarů jaksi vypaří, neboť dojde ke srážce očekávání s realitou. Nezdá se ale, že by pan Roach někoho vyděsil. Spoléhá se na finančníky, že si se ztrátou neexistujících peněz poradí. Tak jak je vykouzlili z ničeho, že je svedou také nechat zmizet.

Případ německé firmy, která neumí dohledat neexistující eura, vypadá ve světle vrávorajícího dolaru jako prkotina. Pokud ale kouzlo s mizením neexistujících peněz funguje univerzálně, prkotinou by měl být pro finanční sektor i případný krach světové rezervní měny. 

Ivan Hoffman

Snad můžeme bratrstvu falešně solidárních finančníků důvěřovat, že když budou kouzlit s virtuálními penězi, nezmizí nám z peněženky ty skutečné. 

I když bych nesázel na to, že je to ještě nenapadlo.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.