Ivan Hoffman: Hrozba soběstačnosti

27. květen 2020

Velké zděšení vyvolal v jistých politických kruzích zemědělský výbor parlamentu, který přišel s novelou zákona, podle které by na pultech českých obchodů mělo být příští rok povinně 55 % českých potravin a do sedmi let až 85 %. 

Potravinová soběstačnost je liberály vnímána jako útok na spotřebitelovu svobodu a jako vzpoura proti dobrodiní evropské integrace. Mají samozřejmě pravdu, jenomže soběstačnost se v krizi přes noc stala velice sexy.

Čtěte také

Mnoho lidí se ptá, proč dovážet drahou zahraniční zeleninu, když ji lze dopěstovat i u nás a donedávna se tak i samozřejmě dělo.

Potravinová soběstačnost je považována za jeden z atributů státní suverenity a jako taková se nemůže zamlouvat tomu, komu se v atmosféře suverénního státu špatně dýchá a upřednostňuje otevřený globální, anebo alespoň eurounijní prostor.

Proto kritici soběstačnosti hned zkraje varují, že preferovat český brambor bude znamenat porušení pravidel jednotného evropského trhu, za což nás Evropská komise požene k soudu. Který samozřejmě prohrajeme.

Vytuněné potraviny

Čtěte také

Soběstačnost je mimochodem problematická i v rámci státu. Potravinová soběstačnost jednotlivých regionů či dokonce obcí by nepochybně vadila místním agrobaronům.

Ti profitují z likvidace drobné konkurence, podobně jako nadnárodní korporace hledí zašlapat do země zmíněné lokální agrobarony.

Žijeme ve světě, kde se díky volné soutěži prakticky dosoutěžilo. Neviditelná ruka trhu se spřáhla s politiky a výsledkem je, že si „big-playeři“ – velcí hráči, globálně podělili trhy a místo aby si konkurovali, už si jenom plní kapsy. Pouhým zavedením kvót pro domácí producenty, i kdyby snad prošlo, by se to sotva změnilo.

Čtěte také

Zajímavým argumentem odpůrců státní potravinové soběstačnosti je tvrzení, že povede k „horšímu výběru, nižší kvalitě a vyšší ceně potravin“. My, kteří máme zeleninu z vlastní nechemizované zahrádky a jablka ze svých nestříkaných jabloní, s tím částečně souhlasíme.

Již dnes jsou potraviny v obchodech předražené a kvůli tomu, jak jsou vytuněny konzervanty a pesticidy, se při jejich pořizování jedná o „toxický shopping“. Kdo se chce stravovat zdravě, musí se zařídit podle anglického přísloví „If you want something to be done well, make it yourself,“ čili česky: „Chceš-li, aby něco bylo uděláno dobře, udělej si to sám.“

Kdo ví, zda se tím příslovím ještě dnes řídí sami Angličané. Lidí, kteří jsou jakž takž potravinově soběstační, už dnes mnoho nebude.

Ivan Hoffman

A nejsou zásadní hrozbou pro monopolní producenty drahých a nekvalitních potravin. Určitě je ale pouze otázkou času, kdy těm monopolistům při pohledu na naše zahrádky dojde, že představují jejich ušlý zisk.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio