Ivan Hoffman: Hodní muslimové osvobodili Češky ze spárů zlých muslimů. O tom se ale asi moc mluvit nebude

30. březen 2015

Unesené dívky, které byly dva roky v zajetí, jsou konečně doma. Prezident Miloš Zeman se ale s nimi nechystá sejít. Americký konvoj a jeho přejezd Českem. To jsou témata, která zaujala komentátora Ivana Hoffmana.

To, že byly Hana Humpálová a Antonie Chrástecká, osvobozeny tureckou humanitární organizací IHH, je pro Ivana Hoffmana skvělé. Nejdojemnější z jejich dosavadních sdělení je prý to, že se najednou lidé kolem nich usmívají.

„Jak osvobozování probíhalo je asi tajné, a tím pádem mě to nezajímá.“ Ze zajetí jim pomohla muslimská humanitární organizace, která pomáhá ve více než 100 zemích světa.

„Asi mají velký vliv. A zajímavé je i to, že je hodní muslimové osvobodili ze spárů zlých muslimů. To tady ale nechce nikdo moc slyšet.“ Asi prý máme spíš říkat, že je to organizace, která v Africe organizuje operace šedého zákalu.

Čtěte také

Prezidentův komentář je ale trochu zvláštní

Miloš Zeman po jejich návratu do Česka řekl, že se s nimi nechystá sejít, ale poděkovat chce právě IHH. Podle Zemana prý obě ženy neměly cestovat do problematických oblastí.


Češky byly uneseny v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán v březnu 2013. Přijely do Pákistánu ze sousedního Íránu jako turistky. Cílem jejich cesty byla Indie.

„To mě přijde trochu zvláštní. Na jednu stranu říká, že s terorismem se nevyjednává, na druhou stranu jim ale ustupuje, když tvrdí, že jejich cesta byla nezodpovědná a chyba. „Je tam i kus politické pýchy. Proč si prezident myslí, že se s ním obě ženy chtějí potkat? Možná, že chtějí, ale spíš je jim to jedno.“

Konvoj americký vojáků v Česku

Podle Ivana Hoffmana se spojenci do Česka vlastně pozvali sami. „Naší vládě nezbylo nic jiného, než říct, že je to dobrý nápad.“ Konvoj amerických vojáků, který po silnicích cestuje z Pobaltí do Německa je ale hlavně symbolem a snahou ukázat připravenost Ameriky dostát závazkům vůči dalším zemím NATO.

Čekání na konvoj s vojáky USA v Harrachově

„Američané budou hájit naše zájmy, když budou totožné, s těmi jejich. Problém by ale mohl nastat, když se naše zájmy rozejdou a nebudou v souladu,“ myslí si Hoffman. „Pokud je tady mír, tak je soulad dokonalý. Ale když jsou války, tak se názory mohou rozcházet.“

Válka nabízí velké příběhy

Navíc je přesun vojáků v době míru prý i sexy. Válka ale nabízí velké příběhy o hrdinství. Mnoho lidí má u nás vztah k historické vojenské technice a válka je pro ně dodnes zajímavá. „Ale jako pacifista, když vidím v televizi obdarovávání metály ukrajinského hrdiny, který přišel o nohy, tak se mi svírá srdce a je mi z toho špatně.“

Jak se komentátor dívá na plánovanou návštěvu prezidenta Zemana na oslavách konce 2. světové války v Moskvě? A jak na pád letadla se 150 cestujícími na palubě společnosti Germanwings? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio