Ivan Hoffman: Děsivý experiment
Mám rád takovou tu senzační vědeckou publicistiku. Kdy se lehkým perem referuje, co převratného nějaký tým badatelů z prestižní univerzity zjistil, když zkoumal 20 lidí, anebo čtyři myši. Objevitelé Ameriky vždy přijdou s něčím originálním, čtivým, aby si zasloužili grant.
Aktuálně se v zorném poli vědců ocitl mozek. Nejprve jsme se díky vědcům z Oxfordu dověděli, že alkohol škodí šedé kůře i v titěrném množství. Přišli na to zkoumáním zdravotních údajů a skenů mozku.
Čtěte také
Tato studie ovšem musela mít štědrého sponzora, protože jejích účastníků bylo 25 tisíc. To dodává váhu konstatování, že alkohol je až čtyřikrát rizikovější, než kouření nebo nadváha. Což je útěchou pro abstinující kuřáky a tlouštíky.
Mozek si ale lze zničit i konzumací průmyslově zpracovaných potravin. Na to přišel lékař, který se na celý jeden měsíc podrobil děsivému experimentu: konzumoval stejný typ stravy, jaký si každodenně dopřávají miliony Britů, a to včetně dětí.
Měsíc na louce za městem
K lepšímu pak dal hororový opis, jak jeho organismus zdevastovaly kuřecí nugety, pizza, sladkosti, mražené hranolky, hotovky, sendviče, cereálie a nízkokalorické svačinky, vylepšené emulgátory, stabilizátory, zvlhčovadly, konzervanty, plnidly a příchutěmi.
Čtěte také
Stačil měsíc, aby si přivodil zácpu, hemeroidy, pálení žáhy, nespavost, nadváhu a závislost podobnou té na alkoholu, cigaretách či drogách. K tomu mu hamburgery a spol. způsobily úbytek šedé kůry mozkové, zpomalily mu myšlení a připadal si strašně starý.
Dobrý horor nemusí nutně obsahovat satanisty, zombie či masakr motorovou pilou. Nelíčenou hrůzu může jak vidno navodit i obsah regálu v supermarketu. Najdeme tam totiž jak alkohol, tak i průmyslově zpracované potraviny.
Kdo potřebuje k něčemu šedou kůru mozkovou, učiní tedy nejlépe, když se prodejně s tímto toxickým sortimentem vyhne širokým obloukem.
Teď by to ale pro zajímavost chtělo ještě grant pro vědce, který by na sobě zkusil, co s jeho šedou mozkovou kúrou udělá, když se bude měsíc pást na louce za městem.
Autor je komentátor Deníku
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.