Ivan Hoffman: Čaputová je pro hodně lidí nadějí, že se politika přiblíží lidem

17. červen 2019

Slovensko má novou prezidentku Zuzanu Čaputovou. Co o ní napověděl její inaugurační projev? A jak se s její volbou změní slovenská politická scéna?

Zuzana Čaputová ve svém prvním projevu ve funkci prezidentky pronesla, že nechce vládnout, ale sloužit – být prezidentkou všech občanů, která bude rozdělenou společnost smiřovat, ne ještě více rozdělovat. Soustředit se chce na otázky spravedlnosti nebo rovnosti před zákonem. A nová prezidentka zmínila taky potřebu zachovávání lidské důstojnosti.

Čtěte takéPrvní projev prezidentky Čaputové: Nepřišla jsem vládnout, ale sloužit. Zvládli jsme to

Podobně jako ve své předvolební kampani, tak ani ve svém prvním projevu neslibovala věci, které prezident zařídit nemůže, například lepší zdravotnictví nebo školství,“ říká v pořadu Jak to vidí komentátor Ivan Hoffman.

Katalyzátor usmíření

Hodně lidí se na Zuzanu Čaputovou dívá s nadějí, že se politika přiblíží lidem. Pak jsou ale i tací, kteří vyjadřují obavu, že s ní do politiky vstupuje aktivismus a že by naopak mohla společnost ještě více zradikalizovat. Ale myslím, že si je toho velmi dobře vědomá.“

Slovensko potřebuje překonat rozdělení společnosti, ke které nemalou měrou přispěli i politici, řekla v prvním projevu po dnešním složení prezidentského slibu nová slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Klíčové podle Hoffmana bude, jak se nové prezidence podaří domluvit s politickými oponenty – s vládními stranami nebo s předsedou Smeru Robertem Ficem. Oproti konfrontačnímu přístupu dosavadního prezidenta Kisky by Čaputová prý mohla volit cestu konstruktivního dialogu.

„Jedině tak je možné naklonit si i voliče Smeru a stát se katalyzátorem usmíření ve společnosti,“ vysvětluje Hoffman. Nová prezidentka sice podle něj není zkušený politický rutinér, ale zároveň nemá žádné kostlivce ve skříni. Bude záležet na jejích schopnostech, jak s těmito kartami dokáže naložit.

Další témata rozhovoru: Najde si nové hnutí Trikolóra Václava Klause ml. místo na české politické scéně? Jakou roli hraje dnes politický marketing? A měla by ve Zlíně-Malenovicích vyrůst nová krajská nemocnice?

Spustit audio

Související