Ivan Hoffman: Boj za mír

16. únor 2022

V den, kdy podle našich dobře informovaných amerických zdrojů Rusko zaútočí na Ukrajinu, neuškodí prohodit pár slov o míru. Vedou k němu dvě cesty. Jednou je zbrojení, druhou odzbrojení. Povšimněme si, že nikdy není řeč o závodech v odzbrojení, závodí se výhradně ve zbrojení.

Proto je mír velice nákladná záležitost a ne každý si mír může dovolit. ​I populární poučka „chceš-li mír, připravuj válku“ v sobě ovšem skrývá dilema.

Čtěte také

Kdo je připravený na válku, musí bojovat s pokušením mír vybojovat definitivně, tedy poražením nepřítele. U míru je podstatné, že se vyhlašuje. Mír je to, co následuje po válce. Jeho cena roste v přímé úměře k předchozím válečným škodám a ztrátám na životech. Čím větší masakr, tím opojnější mír.

​Mírová hnutí dávají před zbrojením jednoznačně přednost odzbrojení. To je důvod, proč se jedná o hnutí nevládní, nezisková, a vzpomínám i na české Nezávislé mírové sdružení, jež bylo hnutím disidentským a v případě běhů Třídou politických vězňů i hnutím svého druhu recesistickým.

Členství v NATO

Mírová hnutí vesměs vidí cestu k míru v demilitarizaci, nespatřují ve zbraních mírový potenciál, zbraně si oškliví.

Čtěte také

Zajímavé ale bylo, že v období studené války mělo jaderné zbrojení podporu katolických biskupů, kteří před nenásilným nastavováním druhé tváře upřednostňovali obranu života, za kterou považovali zastrašování atomovým hřibem.

Mír kráčí v proměnách času velice klikatými cestami a velmi často s válkou ruku v ruce.

Ivan Hoffman

Jak to tedy bude s mírem na Ukrajině, kde už je vše k boji za mír připraveno, na místě jsou americké protitankové střely i česká dělostřelecká munice a teď najednou slyšíme, že Rusové ukončují u hranic s Ukrajinou vojenská cvičení, čímž do nadějně se vyvíjejícího boje za mír házejí vidle? Bude těžké vybojovat mír na Ukrajině bez Putina, kterému mír nestojí za válku.

Ukrajina si zřejmě bude muset na mír ještě nějakou dobu počkat a bez členství v NATO se ho možná nedočká nikdy.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.