Ivan Hoffman: Balík do ruky

2. prosinec 2020

Když jsme uslyšeli, že se Česká pošta chystá propouštět, první, co nás napadlo, bylo, že bychom měli pár tipů. Tak to ale samozřejmě nefunguje.

Těch 1500 zaměstnanců nebude vyhozeno pro neschopnost doručit zásilku. Doplatí na moderní technologie a honbu za efektivitou. 

Čtěte také

Státní podnik s obratem 19 miliard nemá co být 360 milionů ve ztrátě, navíc když za něj existuje privátní náhrada. Neříká se mi to ale na adresu kolegů snadno.

Sám jsem bývalým doručovatelem telegramů. Už nevím, kdo se za mne v osmnácti na poště přimluvil, abych tu brigádu získal, a nevzpomenu si, proč jsem u toho nezůstal, ale dobře pamatuji prestiž, kterou jsem měl coby posel důležitých zpráv, jež nesnesou odkladu.

Směna začínala na poště, kde se v mé přihrádce nahromadilo pár desítek telegramů, které bylo třeba seřadit tak, aby na sebe adresy navazovaly. S tím mi pomohly poštovní profesionálky. Asi i proto, že kluk doručovatel byl bílou vránou.

Vidět doručovatelky na vlastní oči

Čtěte také

A pak už jsem šel od zvonku k zvonku a otevíraly se mi dveře k příběhům, kterých jsem se stával svědkem i součástí. Sdílel jsem dojetí se svatebčany, kterým chodily telegramy sváteční, ale i zármutek s pozůstalými, kterým jsem doručil parte.

Vzpomínám, jak jsem se s telegramem octnul v divadelní šatně krásné herečky anebo jak ředitel vinařských závodů trval na tom, že si s ním připiju něčím výjimečným. A také jak jsem všude dostal nějaké drobné, které jsem většinou utratil v cukrárně s kamarádkou, doručovatelkou telegramů.

Zmiňuji to všechno, abych vysvětlil, proč si současné skomírání pošty beru osobně. V sázce je víc než osud zásilek. Bez nás, doručovatelů, nemají příběhy důvěrníky a vypravěče, zprávám chybí doprovod. Ještě že má Česká pošta službu „balík do ruky“.

Ivan Hoffman

Díky ní jsem na vlastní oči viděl naše doručovatelky, které jinak zásadně předstírají, že se jim nepodařilo nás zastihnout a nechávají ve schránce výzvu, ať si pro dobírky a doporučená psaní jdeme hezky sami na poštu.

V řádně a důstojně doručeném balíku do ruky byl příběh mého starého přítele o tom, jak mu máma na krk dala klíč.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.