Ivan Hoffman: Auto od myslivce

10. červenec 2019

Tento příběh z natáčení už vyprávím nějakých dvacet let. Je z doby, kdy jsem co chvíli moderoval debaty politiků z parlamentního studia Českého rozhlasu ve Sněmovně. Při pozorování zblízka a naživo vypadají poslanci úplně jinak než v televizi, která snímá, jak se do sebe sveřepě navážejí od mikrofonu.

V poslanecké jídelně jsem jednou odposlechl debatu u vedlejšího stolu. V družném hovoru u něj seděli lidovec, komunista a s nimi jeden demokrat sociální a jeden občanský. Byli to čtyři myslivci. Řešili, kam příště na vysokou a jakou si kdo z Německa dovezl kulovnici. Po nějakých ideových rozporech nebylo vidu ani slechu.

Napjaté vztahy

Jednoho myslivce si pamatuji z dětství. Byl to vzdálený strýc a shodou okolností se také motal kolem politiky. Ze zvědavosti jsem s ním absolvoval hon, na kterém bylo pobito mnoho zajíců. Patřil jsem ke skupince, která ty chudáky nadháněla myslivcům do rány. Ta zaječí těla pak ležela seřazená na sněhu a jednu mrtvolu jsem vyfasoval za odměnu.

Ivan Hoffman: Čím budu

Práce na střeše

Otázku, čím chci v životě být, jsem poprvé dostal jako školák. Řekl jsem, že stavitelem. Než jsem se k tomu dostal a postavil dům, trvalo to 50 let.

Nejedl jsem toho zajíce, ale pamatuji, že měl v sobě tolik broků, že bylo třeba si dávat velký pozor na zuby. Kvůli osobní vzpomínce na hon jsem později myslivce v komentářích s gustem pranýřoval a dostal jsem řadu dopisů, jejichž pisatelé, vyznavači myslivosti, mne za to plísnili.

Později se o napjaté vztahy s myslivci starala naše velšská teriérka. Procházky lesem využívala k vyhánění srn z revíru, ve kterém měly být uloveny našimi myslivými sousedy. Mnoho nechybělo, aby sama byla ulovena, nakonec se jí ale osudným stalo stáří.

Auto pro Arrnyho

Pak přišel do rodiny Arrny, rhodéský ridgeback, od kterého se očekávalo, že na výstavách vysoutěží nějaké trofeje. Aby se snažil, motivovali jsme ho slibem, že za vítězství dostane terénní vůz s velkým kufrem. Když prohraje, koupíme si limuzínu. Arrny vzápětí vyhrál na klubové výstavě mezi dorostenci a staří chovatelé nás ujistili, že sliby učiněné rhodeskému ridgebackovi nelze nesplnit.

Ivan Hoffman: Jednotlivé věty

Abeceda, abstraktní, písmena (ilustrační foto)

Člověk by asi měl občas přemýšlet, co je smyslem života. Aby neztrácel čas něčím, na čem nezáleží. 

Díky tomu jsem konečně narazil na sympatického myslivce. Jednalo se o prodejce automobilů, u kterého jsme Arrnymu kupovali Outlander. Zběžně jsme probrali technické parametry, nicméně hlavní část debaty se týkala psů. Arrny ocenil, že se mu o dopravní prostředek postaral pan Ordáň, který psy miluje a hodně toho ví o psím světě.

Nikdy by mne nenapadlo, že si budu rozumět s myslivcem. A že se s myslivcem shodnu na tom, že kvůli politikům svět míří od desíti k pěti. Bude to asi tím, že pan Ordáň není poslanec.

autor: iho
Spustit audio