Ivan Hoffman: Andreje Babiše až tak nezajímá Donald Trump. Inspiruje ho pouze jeho vítězství

27. únor 2017

Po víkendovém sněmu ANO bude Andrej Babiš další dva roky předsedou svého hnutí. Žádné zemětřesení neproběhlo ani u volby místopředsedů. Zajímavá je ale zjevná inspirace americkou kampaní.

„ANO stojí na svém zakladateli, bez něj je těžko představitelné. Všichni ho potřebují, snaží se za ním zařadit a nedělat problémy,“ komentuje Ivan Hoffman. Babiš tak nepřekvapil znovuzvolením, ale rozhodnutím kandidovat až na posledním místě kandidátky. Ke stejnému kroku vyzval nejen známé spolustraníky, ale i lídry další stran.

Opět jen skvělé PR?

„Dělá to na efekt a kvůli dobrému politickému marketingu. Asi chce zdůraznit, že když ho lidé na kandidátce zakroužkují, bude mít velmi silný mandát a taky lepší vyjednávací pozici.“ Podle Hoffmana se rozhodně nebojí přímého střetu s Miroslavem Kalouskem. „Nikdo není víc neoblíbený než předseda TOP 09.“

Chceme lepší Česko

V projevu předsedy (hlavně z hesel Chceme lepší Česko a Czech first) si nešlo nevšimnout inspiraci americkým prezidentem. „Spíš než Trumpem se Babiš inspiruje jeho vítězstvím,“ myslí si komentátor.

„Voliči přestávají slyšet na hesla a instinktivně věří slibům, že pro ně někdo něco dělá v místě, kde žijí. Už je nezajímá demokracie s různými adjektivy, revoluce. Chtějí vzkříšení slávy své země. Třeba návrat k prvorepublikovým hodnotám jako mravnost a čest.“


Současných 30 % preferencí je tak moc, že pokud neudělají nějakou dramatickou chybu, nebo se neobjeví někdo nový a dravější, mají obrovský koaliční potenciál. Můžou se spojit s kýmkoli.Ivan Hoffman, komentátor

Jsou místopředsedové pouze komparz?

Předsedu straníci zvolili drtivou většinou (z 210 hlasů získal 195). Zajímavější byl boj o post prvního místopředsedy mezi šéfem poslanců Jaroslavem Faltýnkem a hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou. Je to ale jen Babišův komparz?

„To, že mají silného lídra, neznamená, že musí dělat všechno sám. S růstem preferencí se komplikuje i samotná situace v hnutí.“ Postavy místopředsedů pak podle Hoffmana stojí a padají s tím, jak se jim podaří vytvořit představu, že jsou dobří a úspěšní.

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio