Ivan Hoffman: Amerika vítá Babiše

6. březen 2019

Doma je Andrej Babiš politikem, se kterým se kvůli podezření na někdejší spolupráci se státní bezpečností anebo podezření ze zneužití evropských dotací, politici, dbalí své neposkvrněné pověsti, snaží nezaplést.

Ve světě má, zdá se, Andrej Babiš všude dveře otevřené. Ve středu ho v Langley ve Virginii vyhlíží ředitelka CIA a ve čtvrtek se na něj v Bílém domě těší Donald Trump.

Jindřich Šídlo: Babiš jede do Bílého domu. Jako Špidla, Nečas nebo Topolánek

Jindřich Šídlo

Vladimír Špidla neprožíval v létě roku 2003 zrovna klidné časy.

Je to pikantní situace, neboť Babišovi kritici by si jistě přáli, aby Českou republiku u amerického prezidenta reprezentoval někdo vhodnější, ale nikdo z těchto kritiků se nedovolal americkému prezidentovi, aby mu pozvání pro Babiše rozmluvil.

Co je zajímavější, za důvěryhodného partnera nepovažuje Andreje Babiše pouze Donald Trump, nýbrž i americká státní bezpečnost, přičemž CIA má veškeré informace na každého a našeho premiéra má nepochybně rovněž kompletně přečteného.

Uvidíme, zda bude Babiš doma plísněn svými oponenty, že se opět zapletl se státní bezpečností, navíc cizí, a zda bude podezírán demokratickou opozicí, že donáší Trumpovi.

Summit velmocí

Ondřej Konrád: Život je Bílý dům

Bílý dům

„Kdyby se setkali dva ruští agenti, nebylo by to úplně ono,“ řekl nedávno český prezident a myslet tím sebe a Donalda Trumpa.

Pravděpodobné to ale není, neboť opozice je u nás kompletně proamerická. V čemkoli vyjde Babiš Trumpovi vstříc, ať už to bude družba s Westinghousem, nákup vrtulníků či aliance proti Huawei, jeho oponentům nezbude, než ho pochválit.

Pozvánka do Langley a Bílého domu bude mít v Česku vnitropolitické důsledky. Pro opozici bude problém tvrdit občanům, že kvůli Babišovi jsme v zahraničí pro ostudu a voliči mu připíší k dobru, že má ve světě mocné přátele.

Protože všechno souvisí se vším, z Ameriky se Andrej Babiš vrátí s vyšším koaličním potenciálem a možná i vyššími politickými preferencemi.

Novinář Ivan Hoffman

Drobným opozičně koaličním mráčkem na blankytně modrém nebi se pro Andreje Babiše jeví snad jen smělá iniciativa ministra Petříčka, který svolává do Prahy summit velmocí za účelem všeobecného odzbrojení a nastolení světového míru. Premiér je ovšem realista a ví, že jde o mráček, ze kterého pršet nebude.

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio