Iva Pekárková: Psi, kočky, váleční uprchlíci a mrož jménem Thor

3. leden 2023

Na Silvestra v časných ranních hodinách se mrož jménem Thor s námahou vynořil z vln Severního moře v přístavu města Scarborough, vlnivým pohybem mrožům vlastním se dopinožil na dláždění, svalil se a usnul. Okamžitě se kolem seběhli dobrodějci toužící Thora zachraňovat, a zatímco prý se čtyři organizace přely, jak nejlépe ho zachránit, spinkal Thor, obklopený kordónem policajtů, jako nadrozměrné miminko.

Čtěte také

Město Scarborough rozhodlo, že kvůli Thorovi se letos nebude konat novoroční ohňostroj. A podle zpráv od kamarádky, která tam bydlí, to obyvatelstvo uvítalo. Jasně, mnohým bylo líto, že přijdou o rachejtle. Ale rádi se jich vzdali kvůli Thorovi.

Předpokládám, že kdyby si na dláždění ve scarboroughském přístavu lehl člověk a usnul, policajti by ho brzo něžně zvedli a doporučili mu, aby se odebral někam jinam. Jeho spánek by nebyl posvátný. Rozhodně by kvůli němu nerušili ohňostroj.

Kdyby se na dláždění v přístavu sešlo pár stovek pejsků a kočiček v mňoukavém a štěkavém protestu proti ohňostroji, nejspíš by městští radní zvážili jeho zrušení, ale pak by od toho ustoupili. Příliš mnoho lidí by se naštvalo.

Čtěte také

Mrož atlantský je ale ohrožené zvíře. Mrožů se ve Scarborough a okolí vyskytuje mnohem méně než lidí, psů a koček. Je to vzácný host, a tak je třeba mu návštěvu co nejvíc zpříjemnit. Zatímco dodnes mnoho lidí pochybuje o tom, že rachejtle děsí psy a kočky, nikdo nezapochyboval o tom, že Thora by rachejtle vyděsily. Přestože je Thor, aspoň podle jména, severský bůh hromu.

Boj za cokoli či proti čemukoli potřebuje svou tvář

Kamarádka mi říká, že ani ukrajinští a syrští uprchlíci, kterých ve Scarborough a v okolí najdete řadu, ke zrušení ohňostroje nijak nepřispěli. Přitom řada místních lidí, kteří s nimi pracují, městské radě opakovaně vysvětlovala, že většina uprchlíků před válkou má z ohňostrojů hrůzu. I když vědí – nebo aspoň doufají , že jim tyhle rachejtle neublíží, příliš jim to připomíná hrůzy, které zažili, a vůbec to nesvědčí jejich duševnímu zdraví.

Iva Pekárková

Je to prosté, milý Watsone. Boj za cokoli či proti čemukoli potřebuje svou tvář. Anonymní uprchlíci nestačí, tak jako nestačí anonymní psi a kočky či jejich paničky a páníčkové. A vousatý, sádlem zalitý, a přece tak kouzelně miminkovský čumák mrože Thora se takovou tváří stal.

Večer se ale Thor probudil a odebral se zpátky do oceánu. Ohňostroj ve Scarborough se konal. Ani bůh hromu před ním nezachránil všechny lekavé tvory v okolí.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.