Iva Holmerová: Ministerské kontroly domovů pro seniory jsou absurdní

7. leden 2020

Na konci roku 2019 šokovala veřejnost série investigativních reportáží z ostravského domova pro seniory Slunečnice. Diskuze nad problémem bohužel zatím skončila, stěžuje si gerontoložka.

V České republice je 535 domovů pro seniory. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové byl v roce 2018 zkontrolován téměř každý druhý domov. Přesto na konci roku 2019 šokovala veřejnost série investigativních reportáží z ostravského domova pro seniory Slunečnice.

Kontroly ponižují pracovníky

„Ministerstvo sice provádí kontroly. Ale ty jsou často velmi formální. Často přispívají k enormnímu zvýšení stresu a spíš ponižují pracovníky, než aby je pozvedávali. Dbají na to, aby tam neprobíhala komunikace mezi zdravotnickými pracovníky a sociálními pracovníky a je tam spousta absurdností,“ myslí si Iva Holmerová.

Podle ní se kontroly sociální péče mnohdy zabývají jenom „políčky v administrativě, v dokumentaci, správným šrafováním, správným očíslováním“ a následně zařízením vytýkají, že „znění nějaké informace je jiné na webu a jiné v brožurce“.

Diskuze nad Slunečnicí bohužel skončila

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

V listopadové kauze domova Slunečnice reportéři poukazovali na nevhodné chování personálu vůči klientům. „Diskuze bohužel zatím skončila. Skončila tím, že se poukázalo na nevhodné chování pečujících.“

Holmerová ale připomíná, že pečovatelé taky potřebují „profesionální pomoc, aby nevyhořeli, aby dokázali být stále ti dobří a laskaví“. Připomíná taky, že kauza odhalila nedostatky ze strany managementu i zřizovatele. Stranou ale jako by zůstali rodinní příslušníci.

Vina je i na straně rodinných příslušníků

„Byli ponecháni jenom jako soudci nebo jako ti, kteří si můžou stěžovat. Ale oni jsou taky důležitá součást problému. Jsou to ti, kteří by se o situaci měli starat. Měli by se snažit o prosazování určitých zájmů. Nejenom být pasivními pozorovateli, eventuálně stěžovateli,“ myslí si Holmerová.

„Pečující nedokázali rodinné příslušníky dostatečně respektovat a třeba i přijmout jejich názory. Rodinní příslušníci zase nedokázali konstruktivně navázat komunikaci. Mnohdy jenom kritizovali.“

Další témata rozhovoru: eNeschopenky; digitalizace zdravotnictví; změny ve zdravotnictví v roce 2020; kvalita domovů pro seniory; společná fotografie čtyř generací královské rodiny; sváteční projevy prezidentů a monarchů.

Spustit audio

Související