Italské rizoto s hráškovým pyré

Recept Petry Buzkové.

Suroviny: 1 šalotka, máslo, olivový olej, italská rýže (Arborio popř. Carnarolli), 1 dcl suchého bílého vína, kuřecí vývar, který budeme průběžně používat k podlévání, 10 dkg mraženého hrášku, 1,5 dcl husté sladké smetany, sůl a pepř, balzamikový ocet, 1 konzerva sušených rajčat v oleji a parmazán vcelku

Příprava: Do hrnce dáme kousek másla, trochu olivového oleje, zpěníme na jemno nakrájenou šalotku, nasypeme rýži a 2 - 3 minuty orestujeme. Přilijeme 1,5 dcl bílého vína, které necháme vyvařit. Potom postupně po sběračkách naléváme čerstvý domácí kuřecí vývar, který necháme vždy vyvařit, tento postup opakujeme tak dlouho, dokud není rizoto tzv. al dente (krémové, "na skus"). Mezitím si uvaříme hráškové pyré: do 1,5 dcl sladké smetany dáme vařit asi 15 dkg zeleného hrášku, když je rozvařený, propasírujeme jej do mísy. Rýži odstavíme na 2 minuty a necháme ji dojít, osolíme a opepříme podle chuti. Poté do ní vmícháme hráškové pyré, kousek studeného másla a nastrouhaný parmazán. Na olivovém oleji a troše balzamikového octa orestujeme sušená rajčata (naložená v oleji) nakrájená na velikost sousta a těmi nakonec obložíme talíř s rizotem. Tento pokrm lze servírovat samostatně nebo jako přílohu k rybě.

Logo