Irena Budweiserová bez Spirituál kvintetu

17. únor 2014

V nekonečné sérii hostů středečního Nočního proudu uvítal Miloš Skalka 19.2. krátce po 23. hodině zpěvačku a autorku Irenu Budweiserovou, dlouholetou – ale dnes už někdejší - členku Spirituál kvintetu Jiřího Tichoty. Interpretka se od konce roku 2010 věnuje sólovým projektům a současně učí zpěv v oboru world music na Mezinárodní konzervatoři Praha.

Irena Budweiserová (narozena 8. listopadu 1957 v Rokycanech) vystudovala zpěv na pražské konzervatoři u profesorek Aleny Pařízkové a Laďky Kozderkové. Toto studium dokonale rozvinulo její přirozený a nepřeslechnutelný pěvecký talent. Už během studií ale Irena nastoupila (v roce 1980) do Tichotova Spirituál kvintetu, kde – s kratší odmlkou - působila až do roku 2010.

V roce 1988 začala Irena Budweiserová - vedle koncertů a natáčení se Spirituál kvintetem - spolupracovat s jazzovým pianistou Luďkem Švábenským, trumpetistou Pavlem Husičkou, saxofonistou Františkem Kopem a kontrabasistou Vítem Fialou. Tahle spolupráce jí později přinesla debutové sólové album Blue Soul (1993), ale to už s formací v poněkud proměněném obsazení – namísto zesnulého Luďka Švábenského totiž hrál na klavír Petr Malásek, zatímco zbytek kvarteta se nezměnil - na saxofon hrál František Kop, na kytaru Jaroslav Šindler a na kontrabas Vít Fiala. Album bylo nominováno na „velebnou“ cenu Jazzový Kája ´93.

Už o rok dříve - na popud Zdenka Merty a Stanislava Moši – přijala Irena Budweiserová svou vůbec první muzikálovou roli, a to v inscenaci Sny svatojánských nocí, která měla v roce 1992 světovou premiéru na Křižíkově fontáně pražského Výstaviště. V sezóně 1994–1996 účinkovala Irena Budweiserová v jevišti pražského Národního divadla v oratoriu Bastard stejných autorů a zároveň začala její několikaletá spolupráce s klasickým kytaristou Janem Žáčkem, který žije v Německu. Vyvrcholením této spolupráce bylo společné album Moment (1996). V témže roce vyšlo ještě Irenino v pořadí třetí sólové CD Svlíkání z kůže.

V roce 1998 nastudovala Irena Budweiserová roli Matky v muzikálu Babylon (opět z dílny osvědčeného autorského tandemu Zdenek Merta – Stanislav Moša) a následující čtyři roky cestovala velmi často do Městského divadla v Brně, kde tuto roli hrála. Ve stejném roce vznikla také její doprovodná skupina Fade In, jejíž obsazení vytvořili: Vít Fiala (kontrabas) plus kytaristé Jaroslav Šindler a Miroslav Linka... Irena Budweiserová si přibrala ke svému zpěvu ještě hru na perkuse. V tomto obsazení natočila v roce 2000 - ve spolupráci s několika studiovými hosty - své čtvrté sólové album Korýši času. V Městském divadle Brno nastudovala v téže době roli Ráchel v muzikálu Svět plný andělů (opět z dílny tandemu Merta-Moša).

V roce 2003 nahrála Irena Budweiserová další, převážně autorské album nazvané Někdy si připadám jak pták. Vyneslo jí tehdy nominaci na výroční hudební cenu Akademie populární hudby v kategorii jazz a blues. Vstoupila rovněž do projektu skladatele Borise Urbánka a libretisty Jarka Nohavici, do muzikálu Romeo a Julie, který se zčásti odehrával na ledové ploše. Muzikál se pak dva roky uváděl na zimních stadionech v České a Slovenské republice.

Spirituál kvintet

Koncem roku 2004 navázala Irena Budweiserová bližší spolupráci s klasickým kytaristou Vladislavem Bláhou. S repertoárem lidových španělských písní, tradicionálů, skladeb Johna W. Duarteho, Carlose Jobima či Miloše Štědroně pak dvojice odehrála sérii úspěšných koncertů v České republice a na Slovensku.

V roce 2005 natočila Irena Budweiserová další sólové album Nobody´s fault, kolekci spirituálů a gospelů v netradičních, jazzovějších úpravách. Na sklonku října 2008 pak vyšlo album O Vánocích zpívám, na kterém jsou vedle spirituálů a gospelů také staré vánoční písně od nás, z Francie, Anglie a Španělska. Koncem roku 2010 ukončila Irena Budweiserová spolupráci se Spirituál kvintetem a začala se věnovat výhradně sólovým aktivitám.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.