Investice Nexenu na Žatecku bude jedna z největších v Česku. Dá práci tisícovce lidí

23. červen 2014

Jihokorejská firma Nexen investuje do továrny u Žatce téměř 24 miliard korun. Jedna z největších zahraničních investic v historii České republiky míří do Ústeckého kraje, kde je dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost ve státě.

Firma dostala od Ústeckého kraje slevu na pozemky v žatecké průmyslové zóně Triangle. Podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka z KSČM pomohou nová místa lidem bez práce.

„Těch 1050 pracovních míst, která by měla vzniknout, je veliké číslo, když vezmeme v úvahu, že v našem kraji je na úřadech práce evidováno zhruba 63 tisíc lidí,“ řekl hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM. V konečné fázi by pak v Nexenu mohlo pracovat až 2300 lidí.


Společnost Nexen Tire Corporation byla založena v roce 1942, vyváží pneumatiky do 130 zemí světa. Sídlo firmy je v jihokorejském Jangsanu, kde je zaměstnáno 2275 lidí. V roce 2007 firma otevřela pobočku v Číně.
Zdroj: ČTK

Investici už schválila vláda. „Vzhledem k pobídkám a zájmu o jednání s touto společností je vidět, že je to jedna z největších investic, které do České republiky přichází,“ dodal Bubeníček.

První pneumatiky by z výrobní linky v nové továrně měly sjet za čtyři roky. Nexen je dodává korejským automobilkám v Čechách a na Slovensku a také Škodovce. Škoda Auto už dříve oznámila, že uzavřela se společností Nexen dohodu o dodávkách pneumatik pro modely Rapid a Octavia.

Pneumatiky Nexen montuje na svá auta také Hyundai, ale jen ve svých továrnách v Koreji a v Číně. Český závod automobilky v Nošovicích mezi odběratele jihokorejského výrobce nepatří.

Česko nabízí investorům kombinaci dobré kvality s přijatelnou cenou. Navíc se mezi Korejci těší obecné popularitě a v rámci Evropy má také výhodnou geografickou polohu.

Žatec, průmyslová zóna Triangle
autoři: tsch , van
Spustit audio