Imunolog Hořejší získal cenu Česká hlava. „Spoustu věcí jsme dřív vyráběli na koleně, Zápaďáci si to mohli koupit,“ vzpomíná

30. listopad 2020

Profesor Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd (ÚMG) je uznávaný imunolog. Objevil molekuly na povrchu bílých krvinek a podílel se na vzniku nové metody izolace proteinů. Patří mezi naše nejcitovanější vědce, 12 let stál v čele ÚMG a rok pracoval dokonce i na prestižní Harvardově univerzitě.

Ocenění Česká hlava zatím získalo 19 našich špičkových vědců a profesor Hořejší se netají potěšením, že největší zastoupení má právě jeho mateřský ústav: „Jsem hrozně rád, že tuto vládní cenu získávám už jako třetí člověk z Ústavu molekulární genetiky.“

Novopečený laureát prestižní ceny považuje své angažmá v ústavu Akademie věd za životní výhru, přestože v roce 1977 chtěl zůstat na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, kterou vystudoval. Odmítl ale vstoupit do KSČ a musel odejít.

Čtěte také

Na vědecké uznání nemusel dlouho čekat. Uspěl už se svou diplomovou prací: „Objevili jsme úplně novou metodu, jak se dají izolovat proteiny, které váží cukry. Soutěžili jsme tehdy s jednou japonskou skupinou, komu se jako prvnímu podaří jeden takový protein izolovat. A my jsme to vyhráli,“ vzpomíná Hořejší na svou tehdejší radost z úspěchu.

Špičkové výsledky mu v 80. letech vynesly i roční stáž na prestižní Harvardově univerzitě. A prý ho tenkrát velmi překvapilo, že výzkum, který probíhal v tehdejším Československu, byl na podobně špičkové úrovni.

„Jenom jsme měli problém s tím, že jsme si nemohli opatřit všechno to, co si ti Zápaďáci prostě koupili. My jsme si to často museli na koleni vyrábět.“

Imunolog Václav Hořejší se celý život věnuje bílým krvinkám. Jeho laboratoř objevila nové molekuly na jejich povrchu díky speciálně vyvinutým monoklonálním látkám, které se teď komerčně prodávají. Preparáty na jejich základě vydělaly hodně přes miliardu korun.

Jak těžké je popularizovat vědu? Jak svět změní pandemie covidu-19? Poslechněte si celý rozhovor Evy Kézrové s Václavem Hořejším pro pořad Magazín Leonardo.

Spustit audio

Související