Ilona Svobodová: Před padesátkou jsem si nechala vytetovat ptáky v rozletu

3. červen 2021

Ilona Svobodová je známá divadelní i filmová herečka a také jedna z našich nejobsazovanějších dabérek. Svůj hlas propůjčuje například Michelle Pfeiffer, Demi Moore nebo Sharon Stone. Díky roli pronásledované ženy v seriálu Ulice se jednu dobu dostala až k práci pro Bílý kruh bezpečí. V současné době působí jako vedoucí dramatického oddělení Pražské konzervatoře.

Postava Jitky Farské v seriálu Ulice je úplně jiná, než je herečka Ilona Svobodová sama v osobním životě. Zpočátku bylo pro ni ztvárnění role Jitky velmi pracné, ale v současné době už si ji přiblížila více. Pro svoji postavu žádá dramaturgii a scénáristy už roky o seriálového milence, ale zatím neúspěšně. 

Seriál Ulice míří i na celospolečenská témata

Jitka Farská je v seriálu pronásledovaná žena, kdy se jedná o klasický stalking. Ulice na tento společenský problém upozornila jako jedna z prvních: „Dozvěděla jsem se, mimo jiné, že si pronásledovaný člověk má vše schovávat, smsky, dopisy, e-maily a podobně. Případného pronásledovatele musíte jednou nebo dvakrát upozornit, a když vám nedá pokoj, tak hned nahlásit na policii,“ říká Ilona Svobodová.

Po odvysílání těchto dílů seriálu Ulice řešila hodně problémů českých žen, které psaly prosby o pomoc. Dokonce chvíli pracovala pro organizaci Bílý kruh bezpečí. Některé pronásledované nebo dokonce týrané ženy si myslí, že ať se doma děje cokoliv, je to jejich vina. Mají strach, že by mohly přijít o děti, o dobrou pověst, a tak raději všechny útrapy snáší. Je to hrozně těžké,“ svěřuje své zážitky herečka.

Jako šéfka jsem nekompromisní

Ilona Svobodová je také šéfkou dramatického oddělení Pražské konzervatoře. K lidem se nechce chovat špatně, sama o sobě říká: „Jsem nekompromisní, nemám ráda, když lidi lžou, ale jsem i takový malý intrikán. Mám radost, že jsem zatím nemusela nikoho vyhodit, ale jsem šéfkou teprve druhým rokem. Studenti mně netykají, jenom jeden mi říkal kotě, a dnes je to můj herecký kolega,“ směje se.

Kromě herectví je také uznávaná dabérka, často spolupracuje i s Českým rozhlasem: „Mám velmi ráda mikrofon, práci pro rozhlas a dabing. Lásku k této disciplíně mi dali do vínku profesoři na škole. Je to úplně jiné herectví. Jednotu s hercem, kterého dabuji, musím získat citem.“

Pokud pracovní povinnosti dovolí, věnuje se svým koníčkům: „Cestování, francouzština, bílé víno, tetování, lyžování a pilates, to jsou věci, které mě zajímají.“ Je alergik, nemůže nosit prstýnky, ale jako správná žena se chce zdobit, a tak zvolila tetování. „Před padesátkou jsem dala výpověď v divadle a rozjela se do Francie. A zároveň jsem si nechala vytetovat ptáky v rozletu.“

A kde má herečka Ilona Svobodová vytetovaného zvláštního pavouka, uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio