Ilona Švihlíková: Řecko nemělo na euro nikdy přistoupit

13. leden 2015

Eurozóna se nachází na kraji rozpadu. Řecko je dost blízko tomu, aby jako první stát z unie vystoupilo. Jaký to bude mít dopad?

V Řecku se blíží parlamentní volby. Pro celou Evropskou unii je důležité, kdo v nich vyhraje.

Když vyhraje koalice radikální levice, tak pravděpodobně opustí od úsporných opatření a odchod z eurozóny by se stal nevyhnutelným. „Není to hlavní bod strany, ale chce o tom vyjednávat,“ říká Ilona Švihlíková.

Radikálně levicová strana Syriza má v Řecku velkou podporu. Okolo 30 %. „Řecká ekonomika se od úsporných opatření smrštila o jednu čtvrtinu, což je srovnatelné s válečným stavem,“ dodává ekonomka.

Stát na pokraji kolapsu

Nezaměstnanost se na v jihoevropském státě pohybuje kolem 28 %. „Řekla bych, že se země nachází v sociální katastrofě. Syriza na to reaguje a tento vývoj si nepřeje. Chce proto vyjednávat o podmínkách dluhu.“

Čtěte také

Když se Řecko dostalo do „pasti“ věřitelů, byl státní dluh okolo 125 % HDP. Dnes už ale navýšil na 175 %. „To asi není úplně úspěšná úsporná politika,“ myslí si ekonomka. S blížícími volbami se tak výstup Řecka z eurozóny skloňuje stále častěji.

Podle ekonomů byla chyba, že Řecko do eurozóny v roce 2001 vůbec vstupovalo. „Kdyby to věděli, tak by tam nevstoupili. Jejich ekonomika není schopná společnou měnu, řízenou do značné míry Německem, snést,“ tvrdí ekonomka.

První, ale ne poslední

Řecko by jinak ale členem Evropské unie zůstalo. Vystoupilo by pouze ze spolků zemí platících eurem. Co by to pro EU znamenalo?

„Možná se to trochu přehání, není na to zavedený žádný precedens. Řecko by bylo prvním státem, který by něco takového udělal. Pravděpodobně ne ale posledním.“ Dalšími kandidáty by poté bylo Španělsko nebo Portugalsko.

„Řecko se nachází v situaci, kdy každý další postup bude špatný. Teď už se vybírá pouze to, co bude méně špatné,“ dodává Ilona Švihlíková.

Jaký bude rok 2015 v ekonomice? Co stojí za pádem české koruny? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Miroslav Dittrich , Ilona Švihlíková , jra
Spustit audio