Ilona Švihlíková: Rakouští a němečtí lidovci toho teď mají už pramálo společného

18. říjen 2017

Alespoň o tom svědčí poslední výsledky nedělních rakouských voleb. Zvítězili lidovci, kteří vsadili na bezpečnost země.

Podle stále předběžných výsledků parlamentních voleb měla sociálně demokratická strana dnešního kancléře Christiana Kerna (SPÖ) zaznamenat velkou prohru. Korespondenční hlasy je ale vynesly před původně druhé Svobodné (FPÖ). Jasným vítězem je ale strana lidová (ÖVP) současného mladého ministra zahraničí Sebastiana Kurze.

Migrace a bezpečnost

„Teprve 31letý Kurz je člověk s osobním kouzlem, který své mladé energie a dynamiky opravdu využil,“ myslí si ekonomka Ilona Švihlíková. Vítěznou kampaň postavil na pouhých dvou tématech: na změně a migraci. Využil jistou únavu Rakušanů z černo-červené koalice (SPÖ-ÖVP), kterou chce razantně změnit.

„Druhým tahákem byla migrace, bezpečnost a přistěhovalectví. To si půjčil od Svobodných, taky jim plno voličů přetáhnul.“ Jsou ale lidovci Sebastiana Kurze opravdu noví? „Mají mladou tvář, která přitom pochází z tradiční lidovecké rodiny. Pokud ho ale srovnáte s lidoveckou CDU Angely Merkelové, je to něco zcela jiného.“

Rakousko vs. Německo

Hlavně v migrační politice se neshodnou asi na ničem. „Kurz vsadil na image á la Macron. Taky se vymezoval proti establishmentu, což je zrovna u ministra zahraničí poněkud úsměvné. Ale vyšlo mu to.“ Pochopil i další důležitou skutečnost: že neuspěje ve Vídni, kde lidé volí sociální demokracii. Tak se vrhl na regiony.

Volby tak prý ukázaly, že až v 60 % Rakušanů rezonuje otázka bezpečnosti a migrace. Taky chtějí, aby to nová vláda intenzivně řešila. Asi je ten pravý, protože se už jako ministr zahraničí silně zasloužil o uzavření Balkánské imigrační cesty nebo pomáhal v Libyi. „Rakouské lidovce tak posunuje doprava, směrem spíš k německé CSU než CDU.“

Sebastian Kurz

Povolební vyjednávání?

Švihlíková odhaduje vznik černo-modré (ÖVP–FPÖ) koalice, a to spíš než staronové černo-rudé (ÖVP–SPÖ), ke které Kurze nabádal i předseda Evropské komise Jean-Claude Junker. Když se totiž v roce 2000 dostali Svobodní do vlády, byly na Rakousko uvaleny diplomatické sankce z EU. Tehdejším lídrem byl ale nacionalista Jörg Haider.

„Nemyslím si, že by dnešnímu Rakousku znovu hrozily nějaké sankce. Takových stran jako jsou Svobodní, je teď už v celé EU mnohem víc.“ Lidovci z nich podle Švihlíkové asi dvakrát nadšeni nejsou. Svobodní zas nechtějí, aby s nimi Kurz zametl. „Povolební vyjednávání tak nebude ani v Rakousku nějakou procházkou růžovým sadem,“ dodává.

autoři: lup , zis , Ilona Švihlíková
Spustit audio